Τι προβλέπει το ICIS για το 2023: Oι τιμές φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές

Τι προβλέπει το ICIS για το 2023: Oι τιμές φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές
Τρίτη, 10/01/2023 - 08:12

Στην πρόβλεψη ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν τρεις και τέσσερις φορές πάνω το 2023, αλλά και το 2024, σε σχέση με τις αρχές του 2021, προβαίνει ο ανεξάρτητος φορέας πληροφοριών για αγορές χημικών, λιπασμάτων και ενέργειας, ICIS.

Επισημαίνει, δε, ότι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να έχουν πέσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφουν στο «κανονικό».

Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας έχει επικρατήσει την Ευρώπη και έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές. Οι διογκωμένες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ήρθαν και θα μείνουν, τουλάχιστον για την συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου, παρά τον ήπιο χειμωνιάτικο καιρό που περιορίζει την ανοδική πίεση των τιμών και τις προοπτικές για μελλοντικές αυξήσεις των τιμών.

Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρώπη είναι πιθανό να περιοριστεί τουλάχιστον κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο δείχνουν ότι η μεταποίηση και η ευρύτερη οικονομική ύφεση στις οικονομίες της ευρωζώνης έχει ήδη επιβραδυνθεί.

Η Oxford Economics πρότεινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι έρευνες όπως αυτή υποδηλώνουν μια ρηχή ύφεση για την ευρωζώνη φέτος. «Συνολικά, ο μεταποιητικός τομέας παραμένει κάτω από το όριο των 50 χωρίς μεταβολή τον Δεκέμβριο, καθώς η συρρίκνωση για τον κλάδο φαίνεται αναπόφευκτη. Το σημαντικό δεδομένο είναι ότι η σταθεροποίηση σε όλες τις κύριες οικονομίες σηματοδοτεί μια ήπια ύφεση», ανέφερε.

Ο τομέας PMI αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες των ζωνών: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Οι λεπτομέρειες δείχνουν μια μικτή εικόνα με χαμηλή ζήτηση: η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες σημειώνουν πτώση κατά τη διάρκεια του μήνα. Η πίεση των τιμών αποδυναμώθηκε και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας μειώθηκαν, η απασχόληση σταθεροποιήθηκε και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε.

Οι παραγωγοί πετροχημικών έχουν ισορροπήσει την παραγωγή τους για να ανταποκρίνονται στην ασθενέστερη ζήτηση, η οποία έχει μειωθεί υπό τον φόβο ενός ισχυρότερου πληθωρισμού.

Ωστόσο, η συζήτηση για ύφεση στις μεγάλες οικονομίες το 2023 είναι ευρέως διαδεδομένη, με τους ειδικούς να διαφωνούν κυρίως για τις αιτίες της προβλεπόμενης αυτής ύφεσης.

«Οι μειώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω του πληθωρισμού, η αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών, η επιχειρηματική αβεβαιότητα και η επιβράδυνση στην Κίνα είναι παράγοντες που οδηγούν σε εξασθενημένες προοπτικές για το 2023», λέει ο ανώτερος οικονομολόγος του ICIS, Kevin Swift. «Πολλά κράτη (και, γενικότερα, περιοχές) θα μπορούσαν να πέσουν σε υπο-ανάπτυξη, ως εκ τούτου, μια παγκόσμια ύφεση είναι πιθανή. Η χρονιά που έρχεται θα είναι πρόκληση για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις παγκοσμίως».

«Μια ύφεση με επίκεντρο τον Βόρειο Ατλαντικό είναι πιθανή», προσθέτει ο Swift. Τα υψηλότερα επιτόκια και το ενεργειακό κόστος, μαζί με τις πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η οικονομία της Κίνας έχει παρασυρθεί από το χρέος ακίνητης περιουσίας και τα παραπαίοντα οικονομικά κίνητρα, αλλά η αντιστροφή της πολιτικής για μηδενικό COVID μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, πιθανώς το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η Ιαπωνία αναμένεται να αποφύγει την ύφεση, αλλά μια ήπια παγκόσμια οικονομία δημιουργεί αμυδρή προοπτική για τις εξαγωγές. Η οικονομία της Ινδίας θα παραμείνει μεταξύ των ισχυρότερων στον κόσμο με κινητήρια δύναμη την εγχώρια ζήτηση, λέει ο Swift. Τέλος, η επιβράδυνση της οικονομίας και η πολιτική αβεβαιότητα θολώνουν τις προοπτικές της Βραζιλίας.