Μέχρι και 25% έφτασε η λιγνιτική παραγωγή

Μέχρι και 25% έφτασε η λιγνιτική παραγωγή
Πέμπτη, 22/12/2022 - 06:30

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν περίπου 4.000 εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ, πολλοί εκ των οποίων απασχολούνταν στην εξορυκτική δραστηριότητα.

Αυξημένη είναι η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη τις τελευταίες ημέρες, δείχνοντας τη σημασία που έχει ο λιγνίτης για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Παρότι υπάρχει αύξηση στην παραγωγή δεν υπάρχει αύξηση της εξόρυξης, αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υπάρχει έλλειψη προσωπικού και στις μονάδες. Με αυτή την εικόνα υπάρχει η εκτίμηση πως πολύ εύκολα θα «αδειάσουν» οι αποθήκες λιγνίτη.

Ενώ την προηγούμενη περίοδο η συμμετοχή του λιγνίτη δεν ξεπερνούσε το 7-8% η συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έφτασε τις τελευταίες ημέρες και το 24%. Ας πάρουμε πάντως ως δεδομένο ότι οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες μπορούν να καλύψουν μέχρι και το 25% της ενεργειακής παραγωγής.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν περίπου 4.000 εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ, πολλοί εκ των οποίων απασχολούνταν στην εξορυκτική δραστηριότητα. Πολλοί δε από τους εργαζόμενους ανήκαν σε εργοληπτικές εταιρείες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως με εξαίρεση ένα διάστημα που οι τιμές στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος κατέγραψαν πτώση, σήμερα και πάλι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη και όσο διατηρούνται οι χαμηλές θερμοκρασίες τόσο θα αυξάνεται η ζήτηση ενέργειας. Επομένως οι υψηλές τιμές θα κυριαρχήσουν και βέβαια την ίδια ώρα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προέρχεται από τις εισαγωγές ενέργειας.