Σε φάση αποκλιμάκωσης οι τιμές φυσικού αερίου

Σε φάση αποκλιμάκωσης οι τιμές φυσικού αερίου
Πέμπτη, 22/12/2022 - 06:24

Η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης κατ΄αρχήν θα κριθεί από τις καιρικές συνθήκες και την ταχύτητα αδειάσματος των ευρωπαϊκών αποθηκών οι οποίες σήμερα έχουν πληρότητα 84%.

Οι καλές καιρικές συνθήκες αλλά και ο θετικός- έστω και προσωρινά- αντίκτυπος της συμφωνίας των ευρωπαίων για τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού.

Η τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό TTF για το συμβόλαιο του επόμενου μήνα, έκλεισε για πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα κάτω από τα 100 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα στα 98,5 ευρώ/MWh καταγράφοντας πτώση κατά 6,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν κάτω από τα 100 ευρώ ήταν τον περασμένο Ιούνιο όταν άρχισε η σταδιακή άνοδος που κορυφώθηκε τον Αύγουστο φθάνοντας στα 350 ευρώ/MWh.

Στα 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή του ρεύματος σε Ισπανία και Πορτογαλία

Αντιστοίχως αποκλιμάκωση καταγράφεται και στις αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης οι περισσότερες από τις οποίες κινήθηκαν πτωτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία και τη Γερμανία η τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 194,7 ευρώ/MWhκαι στα 192,64 ευρώ/MWh με πτώση λίγο πάνω από 10% και στις δυο αγορές. Αντίστοιχη ήταν η πτώση και στη βουλγαρική αγορά όπου η τιμή διαμορφώθηκε στα 202,63 ευρώ/MWh (-9,7%). Αρκετά υψηλότερη ήταν η τιμή της ιταλικής αγοράς που έκλεισε στα 240,3 ευρώ/MWhμε πτώση 6,2%. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές ρεύματος που καταγράφονται όλες τις τελευταίες ημέρες στις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όπου για σήμερα η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 52,03 ευρώ/MWhμε πτώση 18,8%.

Στην ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση τιμή για σήμερα έχει διαμορφωθεί τα 265,91 ευρώ/MWh με άνοδο 1,8% Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά που όπως είναι γνωστό δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές καθώς η παραγωγή από φυσικό αέριο τιμολογείται με βάση τις τιμές του φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα, έχει ενδιαφέρον η μεγάλη συμμετοχή των εισαγωγών στο μίγμα. Συγκεκριμένα οι εισαγωγές καλύπτουν για σήμερα στο 30,14% του μίγματος, το φυσικό αέριο το 33,28% ο λιγνίτης το 14,52%, οι ΑΠΕ μόνο το 13,89% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 3,28%.

Τα δύσκολα δεν έχουν περάσει

Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν αυτό που οδηγεί στην τωρινή αποκλιμάκωση των τιμών είναι ο συνδυασμός των ήπιων καιρικών συνθηκών, οι γεμάτες αποθήκες και η απόφαση των ευρωπαίων μετά από μια πολύμηνη διαπραγμάτευση. Ωστόσο τα δύσκολα δεν έχουν ακόμα περάσει και οι ανησυχίες δεν έχουν εκλείψει. Οι επιφυλάξεις επικεντρώνονται στις κινήσεις που θα γίνουν, από την άνοιξη και μετά για την αναπλήρωση των αποθεμάτων αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες.

Η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης κατ΄αρχήν θα κριθεί από τις καιρικές συνθήκες και την ταχύτητα αδειάσματος των ευρωπαϊκών αποθηκών οι οποίες σήμερα έχουν πληρότητα 84%.

Ωστόσο ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθούν τα πράγματα εφέτος η Ευρώπη θα πρέπει να αναπληρώσει τις ποσότητες φυσικού αερίου στις αποθήκες της για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα είναι πρόκληση τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου.

Άλλωστε, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας FatihBirol, «πολλές από τις συνθήκες που επέτρεψαν στις χώρες της ΕΕ να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει του φετινού χειμώνα μπορεί κάλλιστα να μην επαναληφθούν το 2023». Από την πλευρά της η Wood Mackenzie προβλέπει ότι έως και 25 δισ. κυβικά μέτρα λιγότερου ρωσικού αερίου θα φτάσουν στην Ευρώπη για την περίοδο πλήρωσης του 2023, από τον Απρίλιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Έτσι ο μόνος τρόπος αναπλήρωσης είναι το LNGκαι το ερώτημα είναι η διαθεσιμότητα του καυσίμου αλλά και η ζήτηση από την Ασία. Η περιορισμένη ζήτηση από την Κίνα το 2022 μπορεί να μη συμβεί το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό για το LNG, κάτι που θα ανεβάσει το κόστος.