Ι. Λιανός: Θα επιβάλλουμε μέτρα για τα καύσιμα εφόσον χρειάζεται

Ι. Λιανός: Θα επιβάλλουμε μέτρα για τα καύσιμα εφόσον χρειάζεται
Παρασκευή, 16/12/2022 - 06:39

Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι το 2020 πραγματοποιήθηκε μία εσωτερική έρευνα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε αυτεπαγγέλτος ελέγχος κι έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι στα διυλιστήρια, στις εταιρείες χονδεμπορίας.

Τα πετρελαιοειδή είναι ένας κλάδος που παρακολουθεί διεξοδικά, από το 2020, η Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πορεία του ελέγχου στον κλάδο καυσίμων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιωργος Λιανός. Ωστόσο θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμη για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι το 2020 πραγματοποιήθηκε μία εσωτερική έρευνα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε αυτεπαγγέλτος ελέγχος κι έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι στα διυλιστήρια, στις εταιρείες χονδεμπορίας.

Έχει συλλεχθεί υλικό και η συγκεκριμένη αυτεπάγγελτη έρευνα συνεχίζεται ενώ ακολούθησε τον Μάρτιο του 2022 η χαρτογράφηση της αγοράς.

Επίσης σημείωσε ότι, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές επιτροπές ανταγωνισμού που έχουν ξεκινήσει έρευνες στον συγκεκριμένο τομέα. Οι άλλες δύο είναι η Αυστρία και η Γερμανία. Τα αποτελέσματα αυτής της χαρτογράφησης, όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος, έδειξαν ότι υπήρχαν διάφορα ζητήματα, διάφορα θέματα ενδεχομένως στρεβλώσεων ανταγωνισμού και συνεπώς γι αυτό το λόγο η Επιτροπή ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, κανονιστική έρευνα, η οποία είναι μια ιδιαίτερα παρεμβατική ενέργεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η χαρτογράφηση δείχνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο, ότι υπάρχει ασυμμετρία και στα τρία στάδια της συγκεκριμένης αλυσίδας, αλλά περισσότερο στη λιανική. Ωστόσο, τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Δηλαδή, σε ποιον οφείλεται αυτή η κατάσταση κι αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσει η κανονιστική έρευνα.

Σε περίπτωση που χρειάζεται, βεβαίως θα επιβληθούν μέτρα όπως σημείωσε ο ίδιος.

Οι τιμές ανεβαίνουν παγκοσμίως στο συγκεκριμένο κλάδο και τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων δεν έχουν ανέβει μόνο στην Ελλάδα. Έχουν ανέβει πανευρωπαϊκά. Αυτό το οποίο ελέγχει η επιτροπή είναι, αν σε ένα σημείο, οι αυξήσεις φτάνουν στην αγορά πάρα πολύ πιο γρήγορα, ενώ οι μειώσεις των τιμών περνάνε πολύ πιο αργά στον τελικό καταναλωτή. Όταν ανεβαίνουν οι τιμές ανεβαίνουν σαν πύραυλος και όταν πέφτουν οι τιμές πέφτουν σαν φτερό. Αλλά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος, αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι κάτι το οποίο ισχύει και σε άλλες αγορές. Όχι όμως, σε όλες. Αυτό λοιπόν το οποίο ελέγχεται, είναι η έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα. Και αν αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού ή σε άλλους παράγοντες που μπορεί να αφορούν στην ζήτηση και όχι στην προσφορά.

Ο κ. Λιανός εξήγησε ότι τα πρώτα συμπεράσματα αναμένονται σε περίπου τρεις μήνες.

Ο πρόεδρος αναφερόμενος στο διαδικαστικό, είπε ότι θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση όπου θα συμμετάσχουν και οι εταιρείες για να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις. Θα υπάρξει μια δεύτερη περίοδος στην οποία θα αν χρειαστεί θα ανακοινωθούν μέτρα και μια νέα δημόσια διαβούλευση και, τέλος, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις αποφάσεις της επιτροπής.