Θεσσαλονίκη: Υπεγράφη η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού

Θεσσαλονίκη: Υπεγράφη η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού
Eurokinissi
Πέμπτη, 15/12/2022 - 18:07

Περισσότερο φως σε όλες τις γειτονιές με σημαντικά χαμηλότερο κόστος εξασφαλίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που προχωρά στην ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού.

Τη σχετική σύμβαση, ύψους περίπου 18,6 εκατ. ευρώ, υπέγραψαν σήμερα (15/12) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης.

Ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για μια από τις σημαντικότερες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία αφορά ένα από τα σημαντικότερα έργα που προχωρούν στην πόλη.

Εξοικονόμηση κατανάλωσης κατά 75%

Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση 10.000 φωτιστικών παλαιού τύπου με νέα φωτιστικά σώματα led χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 75%. «Μπορεί καθένας να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι στις παρούσες συνθήκες να προϋπολογίζουμε με τόσο χαμηλότερες χρεώσεις», σχολίασε ο κ. Ζέρβας.

Παράλληλα με τα οικονομικά οφέλη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού θα οδηγήσει και σε σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.
Προβλέπεται, ακόμη, η τοποθέτηση έξυπνων συστημάτων τηλεδιαχείρισης και τηλε-ελέγχου του δικτύου, γεγονός που, όπως επεσήμανε ο κ. Ζέρβας, θα καταστήσει ευκολότερες τη συντήρηση αλλά και τις επισκευές σε περιπτώσεις βλαβών.

Περισσότερο φως

«Η υπογραφή της σύμβασης είναι η κατάληξη μιας τεράστιας προσπάθειας να αλλάξουμε επιτέλους σελίδα και να πάμε σε σύγχρονο φωτισμό. Θα αλλάξουμε πάνω από 10.000 φωτιστικά, προσφέροντας στους δημότες περισσότερο φως, περισσότερη ασφάλεια, αλλά όμως με χαμηλότερο κόστος για τον Δήμο», σημείωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης.
Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η ένωση εταιρειών «GLOBILED M.ΕΠΕ – COSMOTE – MYTILINEOS».

«Τα κόστη ενέργειας έχουν υπερδιπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι το προσδοκώμενο κέρδος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι πολύ μεγάλο», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ομίλου Globiled Τάρεκ Αλ Τζιζάουι, προσθέτοντας ότι η ανάδοχος ένωση θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του δικτύου για τα επόμενα δώδεκα χρόνια.

Ο Διευθυντής του Ομίλου ΟΤΕ Λυκούργος Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο να υλοποιηθεί σε μικρότερο χρόνο από αυτόν που προβλέπει η σύμβαση.
«Με την αναβάθμιση του φωτισμού η Θεσσαλονίκη θα είναι ακόμη πιο λαμπερή, πιο όμορφη, πιο ασφαλής», υπογράμμισε ο υπεύθυνος ανάπτυξης της Mytilineos Βαγγέλης Καμάρης.