Κ. Σιφναίος: Οι μόνες πραγματικά ανεξάρτητες υποδομές είναι τα τερματικά LNG

Κ. Σιφναίος: Οι μόνες πραγματικά ανεξάρτητες υποδομές είναι τα τερματικά LNG
Unsplash
Τρίτη, 22/11/2022 - 17:26

Την ανάγκη για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος, της Gastrade, Κωνσταντίνος Σιφναίος κατά την ομιλία του στο στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Από τη δική του πλευρά ο κύριος Σιφναίος τόνισε, «Η συζήτηση έχει αλλάξει χωρίς να έχει χαθεί ο στόχος της μετάβασης σε οικονομία μηδενικών ρύπων. Η ανάγκη για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο είναι άμεση πραγματικότητα και προτεραιότητα».

«Στην πράξη οι μόνες υποδομές που μπορούν προσφέρουν αναλλακτική προμήθεια φυσικού αερίου είναι ο αγωγός ΤΑΡ και τα τερματικά LNG. Τα τερματικά LNG είναι οι μόνες πραγματικά ανεξάρτητες υποδομές, με την έννοια της όδευσης. Τα τερματικά που λειτουργούν στην περιοχή δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής στην ΝΑ Ευρώπη».

«Για να λειτουργήσουν όμως αποτελεσματικά τα τερματικά είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί ένα πλέγμα έργων που βρίσκονται στην περιφέρεια μας για να ενισχύσουν την ενεργειακή ρευστότητα και να επιτύχουν την εξισορρόπηση των τιμών».

«Οι υπόγειες αποθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο και η απουσία τους από την Ελλάδα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Το FSRU Αλεξανδρούπολης υποστηρίζει την βιωσιμότητα πολλών διαβαλκανικών υποδομών».

Ακολούθως το λόγο πήρε ο κύριος Nunzio Ferrulli «Η Ιtal Gas αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά, αποφασίσαμε να κάνουμε μια μεγάλη διακρατική συνεργασία. Αποφασίσαμε να επενδύσουμε ένα δις. ευρώ για αναβάθμιση και κατασκευή νέων δικτύων, στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Είναι γνωστό πως δεν υπήρχαν τέτοιες υποδομές».

«Δεν θέλουμε απλά να αναπτύξουμε τους πελάτες μας από 600.00 που είναι τώρα σε ένα εκατομμύριο μέχρι το 2028 αλλά η επένδυση θα εστιάσει στην ανάπτυξη του βιομεθανίου στην Ιταλία το οποίο θα το αναπτύξουμε και με ντόπιους φορείς.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά νησιά, και αυτό αποτελεί σημαντικό ζήτημα και ξέρουμε ότι αυτά τα νησιά πρέπει να διασυνδεθούν με το εθνικό δίκτυο. Στην Ιταλία , το 2020, η μόνη περιοχή που δεν ηταν συνδεδεμένη με το δίκτυο ήταν η Σαρδηνία. Ξοδέψαμε μισό δισ. ευρώ για να συμπεριλάβουμε και τη Σαρδηνία στο δίκτυο, σε αυτό μας βοήθησε και η Ιταλική κυβέρνηση. Πλέον η Σαρδηνία έχει δίκτυο LNG. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα».