Λεωνίδας Μπακούρας: Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της

Λεωνίδας Μπακούρας: Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της
Τρίτη, 25/10/2022 - 11:14

Tο φυσικό αέριο θα παραμείνει ως το κύριο καύσιμο που θα οδηγήσει την ομαλή μετάβαση στις Ανανεώσιμες (βιομεθάνιο, υδρογόνο) στα επόμενα χρόνια. Το πρώτο και ρεαλιστικό βήμα είναι η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου και η αντικατάσταση των ρυπογόνων συμβατικών καυσίμων.

Για τον Αναπτυξιακός Σχεδιασμός και την πορεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, την αγορά και το ρόλος του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων αερίων στην ενεργειακή μετάβαση , καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ενεργειακό κλάδος, μίλησε στο "Βήμα της Κυριακής" ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Λεωνίδας Μπακούρας.

Η πορεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και της Αγοράς του Φυσικού Αερίου έως σήμερα

Η πορεία των 22 χρόνων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, αποδεικνύει τη διαχρονική εμπιστοσύνη και τη σταθερή επιλογή των καταναλωτών προς μια οικολογική ασφαλή και εύχρηστη μορφή ενέργειας, με αποτέλεσμα η διείσδυση του φυσικού αερίου στην Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία να αγγίζει σήμερα το70% του πληθυσμού.

Το 2022 είναι η πιο δύσκολη περίοδος για την αγορά φυσικού αερίου. Ωστόσο, η Εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τις προκλήσεις και να διατηρήσει την αναπτυξιακή τροχιά.

Οινέες Συμβάσεις Σύνδεσηςξεπέρασαν έως σήμερα τις12.000και οι διανεμηθέντες όγκοι ανήλθαν σε 363,4 εκατ. Nm3 έναντι 356,3 εκατ. Nm3 το αντίστοιχο διάστημα του 2021 σημειώνοντας αύξηση 2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, περισσότερες από16 βιομηχανίες και παραγωγικές μονάδες υπέγραψαν συμβάσειςμε την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με ποσότητες που αγγίζουν τα60 εκατ.Nm3 ετησίως και επενδύσεις που θα υλοποιηθούν το 2023 και 2024.

Παράλληλα, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεχίζει με συνέπεια την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης, με επενδύσεις που έχουν ήδη αγγίξει τα23,2 εκ. € έως και σήμεραενώ για το σύνολο του 2022 προβλέπεται να ανέλθουνσε 33,6 εκ. €.

Η επιτυχία τηςΕΔΑ ΘΕΣΣβασίζεται στηνάρτια οργάνωση, τοναυστηρό προγραμματισμόκαι τηνπροσήλωση στους στόχουςτης. Η Εταιρεία κατασκευάζει βιώσιμες υποδομές υψηλών προδιαγραφών με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, τηρώντας απαρέγκλιτα το νομικό, ρυθμιστικό καικανονιστικό πλαίσιο.

Ακόμα μία ακόμη καινοτόμα δράση αποτελεί η εγκατάσταση του1ου δορυφορικού σταθμού αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίουστην Ελλάδα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα σχεδίασης και τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας. Πρόκειται για τον Σταθμό που τροφοδοτεί το απομακρυσμένο δίκτυο τηνπεριοχή της Ελασσόνας στην Περιφέρεια Θεσσαλίαςμε αξιοποίηση της εικονικής διασύνδεσης μέσω χερσαίας μεταφοράς ΥΦΑ. Με γνώμονα πάντοτε την αύξηση της διείσδυσης Φυσικού Αερίου και τη διασφάλιση των περιοχών της Αδείας, ο εικονικός αγωγός CNG και πλέον η εικονική διασύνδεση LNG επιτρέπουν στην Εταιρεία να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ολοένα και περισσότερων καταναλωτών.

Ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για τα επόμενα χρόνια

Παρόλες τις προκλήσεις που επηρεάζουν τον ενεργειακό κλάδο, η Εταιρεία κατάρτησε ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο με ρεαλιστικούς στόχους για την πενταετία2022-2026. Σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης που υποβλήθηκε στη ΡΑΕ και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπονται συνολικές επενδύσεις ύψους223,7 εκ. €έως το 2026.

Ειδικότερα κατανέμονται ως κάτωθι:

  • 174,9 εκ. € για ανάπτυξη δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης
  • 22,2 εκ. € για την ψηφιοποίηση των υποδομών και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών
  • 14,3 για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων
  • 10,9 εκ. € για ψηφιακό μετασχηματισμό
  • 1,4 εκ. € για εξοπλισμό και αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων

Παράλληλαστον πυρήνα του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των υποδομών η οποία θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση του περιβαλλοντικού οφέλους των δικτύων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η ενέργεια διοχετεύεται αφενός με ασφάλεια και αφετέρου με τον πιο οικονομικό τρόπο στους τελικούς καταναλωτές. Παράλληλα προσφέρει πολλά απτά πλεονεκτήματα, όπως η εγκατάστασηsmartmeters, ηδυνατότητα τηλεχειρισμού του δικτύου,η ενίσχυση της λειτουργίας και συντήρησηςμέσω προληπτικών ελέγχων, και η παρακολούθηση κρίσιμων παραμέτρων όπως ταεπίπεδα όσμησης και η πίεση του αερίου.

Ο ρόλος του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων αερίων στην ενεργειακή μετάβαση

Tο φυσικό αέριο θα παραμείνει ως το κύριο καύσιμο που θα οδηγήσει την ομαλή μετάβαση στις Ανανεώσιμες (βιομεθάνιο, υδρογόνο) στα επόμενα χρόνια. Το πρώτο και ρεαλιστικό βήμα είναι η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου και η αντικατάσταση των ρυπογόνων συμβατικών καυσίμων.

Το σχέδιοREPowerEUπροβλέπει μια σειρά ενεργειών για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η έγχυση του βιομεθανίου στα δίκτυα διανομής αποτελεί μια πρόκληση για την Ελλάδα η οποία θα αποφέρει τριπλό όφελος για τη χώρα μας. Αρχικά, θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου των 35 bcm βιομεθανίου που έχει τεθεί στο πλαίσιο του REpowerEUγια τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του βιομεθανίου είναι η άμεση συμβατότητά του με τα υφιστάμενα δίκτυα διανομής και ειδικότερα με αυτά της ΕΔΑ ΘΕΣΣ το οποία εκτείνονται σε 32 Δήμους.

Το αρχικό βήμα είναι η θέσπιση του νομικού πλαισίου για την αδειοδότηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων παραγωγής βιομεθανίου και μετέπειτα, θα πρέπει να δρομολογηθούν προσθήκες στη δευτερογενή νομοθεσία ώστε να συμπεριληφθεί η διανομή βιομεθανίου και ανανεώσιμων αερίων στη βασική δραστηριότητα των Διαχειριστών.

Το μοντέλο αυτό, μπορεί να αναπαραχθεί στο απώτερο μέλλον και για το «πράσινο υδρογόνο», όπου οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Αερίου θα συλλέγουν και θα διοχετεύουν την αποκεντρωμένη παραγωγή υδρογόνου από ηλεκτρολύτες «μικρής κλίμακας» στα δίκτυά τους.Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ μελετά και σχεδιάζει επενδύσεις, για την αναβάθμιση και την αναπροσαρμογή των υποδομών της με στόχο την σταδιακή έγχυση και διοχέτευση ανανεώσιμου υδρογόνουστο δίκτυο διανομής της.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ως μέλος του φορέα για τηβιωσιμότητα GD4Sτου βασικού οργανισμού που εκπροσωπεί την φωνή τωνΔιαχειριστών Συστημάτων Διανομής αερίου στην Ευρώπη, συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις για την διαμόρφωση του ευρωπαϊκού ενεργειακού πλαισίου προς όφελος των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 25/10/2022 - 11:27