Στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ η δολιοφθορά στον Nord Stream

Στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ η δολιοφθορά στον Nord Stream
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 03/10/2022 - 07:17

Σε επίπεδο ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βόρεια Θάλασσα μετά την καταστροφή τμήματος του Nord Stream 2 στην περιοχή της δανέζικης και σουηδικής ΑΟΖ.

Η άτυπη Σύνοδος θα λάβει χώρα την Παρασκευή στην Πράγα και το γεγονός ότι θα βρίσκεται στην ατζέντα το ζήτημα αυτό καταδεικνύει τη σοβαρότητα που αντιμετωπίζει η ΕΕ το περιστατικό.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με σειρά tweets του τις τελευταίες ημέρες κάνει λόγο ξεκάθαρα για δολιοφθορά, ενώ εκφράζει ευθέως την πεποίθησή του ότι οι εκρήξεις στον αγωγό συνδέονται με την προσπάθεια αποσταθεροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Η αποστροφή του αυτή, αν και απέφυγε να κατηγορήσει κάποια συγκεκριμένη πλευρά, δείχνει προς τη Μόσχα.

«Η δολιοφθορά των αγωγών Nordstream αποτελεί απειλή για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την κρίσιμη υποδομή μας», ανέφερε ο Μισέλ σε tweet το Σάββατο και πρόσθεσε: «Οι ηγέτες θα το συζητήσουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στην Πράγα».

Λίγες ημέρες πριν, και συγκεκριμένα την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πάλι από τον λογαριασμό του στο Twitter είχε σημειώσει: «Οι ενέργειες δολιοφθοράς του Nordstream φαίνεται να είναι μια προσπάθεια περαιτέρω αποσταθεροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ», προτρέποντας για «επείγουσα και ενδελεχή έρευνα» για το θέμα.

«Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν πλήρως και θα υποχρεωθούν να πληρώσουν», έγραψε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Οι προσπάθειές μας να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό μακριά από το ρωσικό αέριο συνεχίζονται».

Πάντως η ΕΕ έχει προειδοποιήσει για αντίμετρα που θα ληφθούν εναντίον του υπευθύνου, ύστερα από σχετική έρευνα που θα διεξαχθεί. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, εκπροσωπώντας τα 27 κράτη μέλη δήλωσε κι αυτός ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι διαρροές είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης πράξης.

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με μια ισχυρή και ενωμένη απάντηση. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.