Nord Stream: Ερευνες στη Ρωσία και στρατηγική ψυχραιμία στις ΗΠΑ

Nord Stream: Ερευνες στη Ρωσία και στρατηγική ψυχραιμία στις ΗΠΑ
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Σάββατο, 01/10/2022 - 07:28

Στοιχεία πολιτικού θρίλερ που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί για πολύ, λαμβάνει η υπόθεση των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Πλέον ανοιχτά η Ρωσία αναζητά εμπλοκή δυτικού δάκτυλου στην πρόκληση των κατοστροφών, ενώ μέρος των ευρωπαικών χωρών κάνει λόγο ευθέως για κρατική συμμετοχή στην επιχείρηση. Την ίδια ώρα από την πλευρά των ΗΠΑ παρατηρείται συγκρατημένη στάση προς το παρόν.

Σε κάθε περίπτωση οι εκρήξεις στους αγωγούς απασχολούν τη διεθνή κοινότητα πολύ έντονα, καθώς όλοι βλέπουν την εξέλιξη αυτή ως συνέχεια και επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία. Υπό αυτό το πρίσμα έχει σημάνει συναγερμός και στους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία άλλωστε προτίθεται να ζητήσει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποκλειστικά για το ζήτημα αυτό.

Παράλληλα εχθές από τη Σουηδία, στης οποίας την ΑΟΖ έλαβαν χώρα οι δύο από τις τέσσερις εκρήξεις στον Nord Stream 2, εκφράστηκε ευθέως η άποψη της κρατικής συμμετοχής.

«Είναι πολύ πιθανό να έχει γίνει σκόπιμα και όχι τυχαία και είναι πολύ απίθανο να έχει γίνει από κανέναν άλλο εκτός από ένα κράτος χωρίς να έχει εντοπιστεί νωρίτερα», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Ενέργειας Κασαγιάρ Φάρμανμπαρ στους δημοσιογράφους κατά την είσοδό του στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησειογραφικό πρακτορείο TASS που απηχεί το κλίμα στη Μόσχα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως έχει πληροφορίες που υποδεικνύουν τη συμμετοχή της Δύσης σε δολιοφθορές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

«Έχουμε ήδη κάποια υλικά που δείχνουν τα δυτικά αποτυπώματα στην οργάνωση και την υλοποίηση αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης», είπε. «Κατά τη γνώμη μου, η Δύση κάνει τα πάντα για να κρύψει τους πραγματικούς δράστες και διοργανωτές αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο Ναρίσκιν επανέλαβε ότι έρευνα για εκρήξεις στους αγωγούς βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρωσία.

Τέλος, ενώ συμβαίνουν αυτά, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού προς το παρόν διατηρούνται χαμηλοί τόνοι. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ακόμα είναι πρόωρο για να εξάγει κανείς συμπεράσματα για το τι ακριβώς έχει συμβεί. «Σε ό,τι αφορά την επίθεση και τη ζημιά στους αγωγούς, νομίζω αυτή τη στιγμή υπάρχει παρά πολλή σεναριολογία. Όμως ειλικρινά, προτού διενεργηθεί πλήρης έρευνα, κανείς δεν θα είναι σε θέση να προσδιορίσει ακριβώς τι συνέβη με βεβαιότητα», δήλωσε