Χωρίς αποφάσεις επί της ουσίας η Σύνοδος υπουργών Ενέργειας

Χωρίς αποφάσεις επί της ουσίας η Σύνοδος υπουργών Ενέργειας
Unsplash
Παρασκευή, 09/09/2022 - 17:44

Χωρίς κάτι το ουσιαστικό τελείωσε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με τους υπουργούς να περιμένουν συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης πριν από το τέλος Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα οι νομοθετικές προτάσεις αφορούν σε τέσσερις τομείς:

• Χειρισμό των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων για να στηριχθούν οι καταναλωτές.
• Η Κομισιόν πρέπει να εισηγηθεί προσωρινά μέτρα παρέμβασης στην αγορά, περιλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο (σ.σ. δεν προσδιόρισαν το πλαφόν ειδικά στο ρωσικό αέριο). Ερωτηθείς για το τι ακριβώς εννοούν όταν μιλούν για «πλαφόν στο αέριο», ο Τσέχος υπουργός είπε ότι είναι μια δύσκολη περίπτωση και χρειάζεται έρευνα για το πού και πώς πρέπει να επιβληθεί. Με τη σημερινή κατανάλωση, το ρωσικό αέριο δεν επηρεάζει την τιμή, έχει περισσότερο ψυχολογικό αντίκτυπο με τις δηλώσεις της Gazprom κ.λπ., υποστήριξε.
• Η Κομισιόν πρέπει να παρουσιάσει μέτρα για συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
• Θα πρέπει επίσης να παρουσιαστούν προτάσεις για στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν οι συζητήσεις των υπουργών ενέργειας της ΕΕ κινήθηκαν σε δύο άξονες:

Μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ενέργειας

Οι υπουργοί εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους προς διάφορες επιλογές πολιτικής με στόχο να μετριαστεί το βάρος των υψηλών τιμών ενέργειας στους πολίτες, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, και οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε επίπεδο ΕΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η συζήτηση βασίστηκε σε σημείωμα της προεδρίας που υποδεικνύει διάφορες επιλογές για βραχυπρόθεσμες ενέργειες που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την κατάσταση στον τομέα ενέργειας. Η Επιτροπή παρουσίασε στις αντιπροσωπείες επίσης non-papers που παρείχαν μια προκαταρκτική αξιολόγηση των επιλογών για έκτακτα μέτρα που θα συγκρατήσουν την αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τέσσερις βασικοί τομείς στους οποίους τα κράτη μέλη αναμένουν να δράσει η Επιτροπή: την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής, ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο, μέτρα για τη συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, και μέτρα που θα βοηθούσαν στην επίλυση του ζητήματος της μειωμένης ρευστότητας.

Οι υπουργοί ζήτησαν ταχεία δράση και η προεδρία εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να χειριστεί τις επικείμενες προτάσεις της Επιτροπής άμεσα.

Ετοιμότητα για τον χειμώνα

Οι υπουργοί παρουσίασαν την κατάσταση ετοιμότητας της χώρας τους για τον φετινό χειμώνα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Ειδικότερα, ενέκριναν κανονισμό για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου και την κοινή χρήση τους με πνεύμα αλληλεγγύης, διαφοροποιώντας τις πηγές εφοδιασμού και αναλαμβάνοντας δέσμευση να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% αυτό τον χειμώνα. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, και ειδικότερα τη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για τον χειμώνα. Τα υπόγεια αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ έχουν καλυφθεί στο 82,5% της χωρητικότητάς τους, πολύ πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου που ορίζεται στον κανονισμό αποθήκευσης αερίου.

Το Συμβούλιο ενέκρινε χωρίς συζήτηση την απόφαση για αναστολή της συμφωνίας με τη Ρωσία για διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/09/2022 - 18:58