Αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα κατά 26%

Αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα κατά 26%
Πέμπτη, 25/08/2022 - 07:28

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου περισσότερα το πρώτο εξάμηνο.

Η Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου παρήγαγε 26% περισσότερο φυσικό αέριο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) έδειξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου περισσότερα το πρώτο εξάμηνο, με μεγάλο μέρος της αύξησης να αποδίδεται σε νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα (Tolmount της Harbour και Saturn Banks της IOG) και σε λιγότερες διακοπές λόγω προγραμματισμένης συντήρησης.

Η μείωση της δραστηριότητας διακοπής λειτουργίας κατέστη δυνατή εν μέρει λόγω της καταιγιστικής συντήρησης που ολοκλήρωσε το προηγούμενο έτος, και φυσικά βοηθήθηκε από την ανάγκη για περισσότερο χρόνο λειτουργίας για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς.

Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της αυξημένης παραγωγής φυσικού αερίου ήταν ότι για πρώτη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εισήγαγε καύσιμα -ούτε πετρέλαιο, ούτε φυσικό αέριο, ούτε άνθρακα- από τη Ρωσία τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ONS. Περίπου το 5% των εισαγωγών φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου καλύφθηκε από τη Ρωσία πριν από την εισβολή της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 44% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο, θερμαίνοντας το 85% όλων των σπιτιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλά η αυξημένη παραγωγή φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο απειλείται από ένα νέο συνδικάτο εργαζομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, το Unite. Το συνδικάτο ξεκίνησε ψηφοφορία για 300 εργαζομένους της Ένωσης Εργολάβων Γεωτρήσεων Ηνωμένου Βασιλείου (United Kingdom Drilling Contractors Association) για υπεράκτιες γεωτρήσεις και συμβασιούχους συντηρητές, ανέφερε την Τετάρτη η Rigzone. Η ψηφοφορία ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα όμως είναι οι μισθοί. «Τα πληρώματα γεωτρήσεων της UKDCA δεν είχαν καμία ουσιαστική αύξηση μισθού για αρκετά χρόνια, παρά τις σταθερά υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τα κέρδη ρεκόρ των φορέων εκμετάλλευσης. Τα μέλη μας έχουν την πλήρη υποστήριξη του συνδικάτου τους στον αγώνα τους για καλύτερες θέσεις εργασίας, αμοιβές και συνθήκες εργασίας στις υπεράκτιες περιοχές», δήλωσε η γενική γραμματέας της Unite Σάρον Γκράχαμ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να αυξήσει την ενεργειακή του ασφάλεια εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης εφοδιασμού.

Η Offshore Energies UK (OEUK), που εκπροσωπεί τη βρετανική υπεράκτια ενεργειακή βιομηχανία, δήλωσε ότι η αύξηση της παραγωγής που παρατηρήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες μπορεί να διατηρηθεί μόνο μέσω συνεχών επενδύσεων στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.