Εκτόξευση στην τιμή του φυσικού αερίου στα 310 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Εκτόξευση στην τιμή του φυσικού αερίου στα 310 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Πέμπτη, 25/08/2022 - 11:47

Νέα ρεκόρ αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο καταγράφεται σήμερα σε Ολλανδία και Βρετανία, μετά την είδηση ​​για καθυστερημένη επανεκκίνηση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Freeport, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ολλανδικό συμβόλαιο που αποτελεί και ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ξεπέρασε τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) ενώ νωρίς το πρωί βρισκόταν στα 310 ευρώ με άνοδο 6%.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το liberal.gr: «Οι τιμές ανεβαίνουν έπειτα από τη χθεσινή ανακοίνωση για την καθυστερημένη επανεκκίνηση του εργοστασίου LNG των ΗΠΑ στο Freeport», εξηγούν αναλυτές στο Reuters. «Δεν είναι καλά νέα για την Ευρώπη, η οποία βασίζεται όλο και περισσότερο στο LNG για να αναπληρώσει το έλλειμμα στη ρωσική προσφορά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος, επηρεασμένες από μια διελκυστίνδα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για τρεις ημέρες από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ασκώντας πίεση στην περιοχή καθώς προσπαθεί να ανεφοδιαστεί με καύσιμα ενόψει του χειμώνα. Οι ροές του Nord Stream 1 έχουν περιοριστεί μόλις στο 20% της χωρητικότητας, με τις ρωσικές προμήθειες να φαίνονται σταθερές σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την Τετάρτη.

Οι χώροι αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης ήταν γεμάτοι κατά 77,7%, πλησιάζοντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 80% έως την 1η Οκτωβρίου.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε τροχιά για να σπάσουν το ρεκόρ του Ιουλίου ως ο μήνας με τις υψηλότερες τιμές, με μόλις μία εβδομάδα να απομένει για να τελειώσει ο Αύγουστος», σημειώνουν οι αναλυτές της Rystad Energy.

«Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, τότε οι χειμερινές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι δυσβάσταχτες για τους ευρωπαίους καταναλωτές μεγάλους και μικρούς», πρόσθεσαν.