Ο φόβος για αύξηση των τιμών του αερίου «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον για τα πέλλετ

Ο φόβος για αύξηση των τιμών του αερίου «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον για τα πέλλετ
Τετάρτη, 17/08/2022 - 06:35

Η ζήτηση για ξυλόσομπες έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι και οι χρόνοι παράδοσης ορισμένων κατασκευαστών εκτείνονται ήδη μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Υπό το φόβο τριπλασιασμού της τιμής του φυσικού αερίου καταγράφεται σε κάποιες χώρες της Ευρώπης από τώρα το ενδιαφέρον των πολιτών για κάλυψη της θέρμανσης ενόψει του χειμώνα με άλλους τρόπους. Ανάμεσα σε αυτούς και τα πέλλετ. Δεν είναι μόνο οι τιμές, αλλά και ο εφιάλτης έλλειψης φυσικού αερίου που στρέφει πολίτες σε αυτή τη λύση.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης της ανάπτυξης παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στη χώρα, την επόμενη δεκαετία. Στόχος η αναζήτηση απόψεων σχετικά με το πώς η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για να επιταχύνει την ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Βρετανίας, υποστηρίζοντας παράλληλα νέες ευκαιρίες εργασίας σε όλη τη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος λύσεις που θα θωρακίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει του δύσκολου χειμώνα αναζητά και η Γερμανία. Ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων ανανέωσε τη δέσμευση για επιδότηση ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων.

Στο μεταξύ Γερμανοί πολίτες, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, συσσωρεύουν ξύλα υπό το φόβο της ενεργειακής κρίσης. Να σημειωθεί πως σχεδόν τα μισά σπίτια στη Γερμανία θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Η ζήτηση για ξυλόσομπες έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι και οι χρόνοι παράδοσης ορισμένων κατασκευαστών εκτείνονται ήδη μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Ωστόσο, η τιμή ανά κιλοβατώρα καυσόξυλων έχει αυξηθεί από το περασμένο φθινόπωρο επειδή η ζήτηση έχει αυξηθεί εδώ και λίγο καιρό.