Gazprom: Φταίει η Siemens για την καθυστέρηση με την τουρμπίνα του Nord Stream 1

Gazprom: Φταίει η Siemens για την καθυστέρηση με την τουρμπίνα του Nord Stream 1
Eurokinissi
Τετάρτη, 27/07/2022 - 18:27

Μαίνεται η μετάθεση ευθυνών μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της Siemens Energy σχετικά με την καθυστέρηση στην επιστροφή της τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1.

Ανώτερο στέλεχος της Gazprom δήλωσε σήμερα πως η εταιρία εξακολουθεί να περιμένει την επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens Energy για τον αγωγό Nord Stream 1, επιρρίπτοντας ευθύνες για την καθυστέρηση στη γερμανική εταιρία.

Ωστόσο, η Siemens Energy επανέλαβε πως επαφίεται στην Gazprom να παράσχει τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για την επιστροφή της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά και είχε κρατηθεί εκεί για μεγάλο διάστημα λόγω κυρώσεων.
Η Ρωσία επικαλείται προβλήματα με τις τουρμπίνες για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream, οι οποίες περιορίστηκαν στο μόλις 20% της χωρητικότητας του αγωγού σήμερα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Μόσχα για ενεργειακό εκβιασμό, κάτι που αρνείται το Κρεμλίνο.
Σε κάθε περίπτωση, ο αναπληρωτής CEO της Gazprom, Βιτάλι Μάρκελοφ δήλωσε στο δίκτυο Rossiya 24: "Υπολογίζαμε ότι θα είχαμε παραλάβει την επισκευασμένη μηχανή από τη Siemens (Energy) από τον Μάιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν την έχουμε".
Ο ίδιος είπε πως χρειάζονται επισκευή και άλλες τουρμπίνες, αλλά η "Siemens δεν εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων αυτών".
Από την πλευρά της, η Siemens Energy επανέλαβε πως η μεταφορά της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση μπορεί γίνει άμεσα.
"Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα εισαγωγής στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, πρέπει να παράσχει αυτά τα έγγραφα", ανέφερε η Siemens.