OPEC: Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την αγορά πετρελαίου το 2023

OPEC: Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την αγορά πετρελαίου το 2023
Unsplash
Τρίτη, 12/07/2022 - 17:11

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του OPEC για την αγορά πετρελαίου το 2023, καθώς ο Οργανισμός αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί την αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος.

Για να καλύψει το κενό, ο OPEC θα χρειαστεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή, αλλά τα μέλη μένουν ήδη πολύ πίσω από τους όγκους που απαιτούνται, λόγω των υποεπενδύσεων και της πολιτικής αστάθειας.

Οι τιμές του αργού διατηρούνται πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, θυμίζει το Bloomberg, καθώς τα κοιτάσματα πετρελαίου και οι εγκαταστάσεις διύλισης ανά τον κόσμο αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων μετά την πανδημία. Αυτό επιδεινώνει την κρίση κόστους ζωής και απειλεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από το τμήμα έρευνας του OPEC, που εδρεύει στη Βιέννη, την Τρίτη, δείχνει ότι η κρίση της προσφοράς θα συνεχιστεί. Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, ενισχυμένη από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ οι προμήθειες εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθούν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την ανάλυση του καρτέλ.

Για να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση, ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να παρέχει κατά μέσο όρο 30,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023. Αυτό είναι 1,38 εκατομμύρια περισσότερα βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή των 13 κρατών του καρτέλ τον περασμένο Ιούνιο.

Ο OPEC έχει ανεβάσει την παραγωγή του, που είχε μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο το καρτέλ κινείται πολύ κάτω από τον συλλογικό του στόχο, επειδή χώρες όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία έχουν δει την παραγωγική τους ικανότητα να διαβρώνεται από ανεπαρκείς επενδύσεις και λειτουργικά προβλήματα. Στη Λιβύη υπήρξε κατάρρευση της παραγωγής.