Στις 12 το μεσημέρι τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών

Στις 12 το μεσημέρι τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών
Παρασκευή, 08/07/2022 - 08:25

Ο IGB συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα.

Στην τελετή εγκαινίων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου IGB Θα παραστούν εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βούλγαρος ομόλογό του Κίριλ Πετκόφ, οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας που προμηθεύει με Φυσικό Αέριο τον αγωγό TAP, ο οποίος θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κώστα Σκρέκα.

Ο IGB συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το έργο, έχει σήμερα ξεχωριστή σημασία, μετά και την ενεργειακή κρίση, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης στον τομέα της ενέργειας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί οπότε και θα περιοδεύσει στο Νομό Ροδόπης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/07/2022 - 12:01