Η γερμανική RWE ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Μόσχας για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Η γερμανική RWE ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Μόσχας για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια
fysiko aerio
Δευτέρα, 16/05/2022 - 18:52

Ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος RWE άνοιξε λογαριασμό σε ευρώ στη Ρωσία για να πληρώσει για το φυσικό αέριο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο εκπρόσωπο του ομίλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία «συμμορφώθηκε» με τις απαιτήσεις της Μόσχας για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το νέο ρωσικό σύστημα πληρωμών, οι αγοραστές υποχρεούνται να καταθέτουν ευρώ ή δολάρια σε λογαριασμό στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα Gazprombank. Η τράπεζα θα μετατρέπει τα μετρητά σε ρούβλια, θα τοποθετεί τα έσοδα σε έναν άλλο λογαριασμό που ανήκει στον ξένο αγοραστή και θα μεταφέρει την πληρωμή σε ρούβλια στην Gazprom.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για πληρωμή σε ευρώ και έχουμε ανοίξει αντίστοιχο λογαριασμό. Συνεπώς, ενεργούμε σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και γερμανικούς κανονισμούς», δήλωσε εκπρόσωπος της RWE, όπως μετέδωσε το Reuters.


Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν είχε επιβεβαιώσει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα. Ότι δηλαδή οι εταιρείες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο, αρκεί να το κάνουν στο νόμισμα που συμφωνήθηκε στις υπάρχουσες συμβάσεις τους και να δηλώσουν ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε όταν καταβληθεί το νόμισμα αυτό.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/05/2022 - 19:38