Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητο φιάσκο της κυβέρνησης με τις επιδοτήσεις ρεύματος σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητο φιάσκο της κυβέρνησης με τις επιδοτήσεις ρεύματος σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Πέμπτη, 08/02/2024 - 15:51

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα: Αδιανόητο φιάσκο της κυβέρνησης με τις επιδοτήσεις ρεύματος σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Στην ερώτηση αναφέρεται:

«Το 2022 με απλές ανακοινώσεις του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπό την πίεση της οικονομικής ασφυξίας που βίωναν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποφασίστηκε να δοθούν επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος σε επιχειρήσεις με παροχές έως 35KVA και οι οποίες θα κάλυπταν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Το μέτρο αυτό ήταν μια μικρή ανάσα για πλήθος μικρών και επαγγελματικών επιχειρήσεων που έβλεπαν τους λογαριασμούς ρεύματος να εκτοξεύονται και να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ειδικότερα οι ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα είχαν ως εξής:

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάστηκε τον Απρίλιο 2022 και διαμορφώθηκε σε 130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Για επαγγελματικούς καταναλωτές (επαγγελματική, βιομηχανική, αγροτική χρήση) με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, επιδοτήθηκε το σύνολο της κατανάλωσης επιπρόσθετα με 100 ευρώ/MWh. Συνεπώς, η συνολική μοναδιαία επιδότηση των κατηγοριών αυτών ανήλθε σε 230 ευρώ/MWh.

Ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε κατά 80.000, σε 1.240.000, δεδομένου ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα λάβουν την πρόσθετη επιδότηση των 100 ευρώ/MWh μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25 kVA.
Το μέτρο επιδότησης του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ίσχυε αναδρομικά για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022.

Το ποσό αυτό συνολικά άγγιξε τα 800εκ ευρώ και αφορούσε 1,2 εκ επαγγελματίες. Το ποσό όμως αυτό αφορούσε κρατικές ενισχύσεις και έπρεπε να έχει την έγκριση της Κομισιόν.

Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν είχε την έγκριση της Κομισιόν για αυτή την κίνηση με αποτέλεσμα στα τέλη του 2022 η Κομισιόν να αποφασίσει ότι το χρονικό διάστημα της επιδότησης θα είναι μικρότερο και οι επιδοτήσεις θα πρέπει να δίνονται με κάποια κριτήρια.

Το αποτέλεσμα του κυβερνητικού φιάσκου είναι να δώσει το Υπουργείο ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου ότι δήθεν προστατεύει τους μικροεπαγγελματίες από την ενεργειακή κρίση, αλλά τελικά οι τελευταίοι να βρίσκονται αυτή την στιγμή χρεωμένοι στους προμηθευτές, οι οποίοι ζητούν τις επιδοτήσεις πίσω.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Θα προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη προς τους προμηθευτές του ποσού της επιδότησης που δικαιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτως ώστε να μην αναζητούν οι πάροχοι τα ποσά της επιδότησης από τους ωφελούμενους»;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος