Μ. Ζαμπάρας: ​Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές κοινότητες με την άρνηση των εταιρειών ενέργειας να τηρούν τον νόμο

Μ. Ζαμπάρας: ​Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές κοινότητες με την άρνηση των εταιρειών ενέργειας να τηρούν τον νόμο
Τρίτη, 05/12/2023 - 14:17

Αναφορά κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Ζαμπάρας με αφορμή κοινή επιστολή της οργάνωσης Electra Energy και της Ένωσης Καταναλωτών- Η ποιότητας της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.).

Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν την δυνατότητα να συμψηφίζουν την παραγωγή ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που συμμετέχουν, με την κατανάλωση της ενέργειας των μελών τους.

Μέσω αυτής της διαδικασίας τους δίνεται η δυνατότητα μέχρι και να μηδενίσουν τους λογαριασμούς ρεύματος τους, και αυτό είναι το ιδανικό σενάριο, να μπορούν δηλαδή να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν και έτσι να έχουν ένα οικονομικό αποτέλεσμα στην συλλογική τους επένδυση στην πράσινη ενέργεια.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής: «Οι οργανώσεις αναφέρουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι ενεργειακές κοινότητες και τα μέλη τους σε εθνικό επίπεδο, ως καταναλωτές, από τη μη εφαρμογή του μοντέλου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Ζητούν την άμεση παρέμβαση των ΡΑΑΕΥ και ΥΠΕΝ για την επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει και οδηγεί, όπως αναφέρουν, στον εγκλωβισμό των μελών-καταναλωτών και στη μη βιωσιμότητα ων ενεργειακών κοινοτήτων».

Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλές καταγγελίες για μη τήρηση των όρων από τους προμηθευτές ενέργειας και για την ελλιπή επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλους προμηθευτές ενέργειας.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία των μελών να καταγγείλουν τις συμβάσεις καθώς δεν γνωρίζουν αν θα αποζημιωθούν, να χάνουν χρήματα αφού δεν συμψηφίζονται οι λογαριασμοί του ρεύματός τους και έτσι να μην γίνεται απόσβεση της επένδυσης, να υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας στις ενεργειακές κοινότητες και να μην χρησιμοποιούνται τελικά οι ενεργειακές κοινότητες για τον σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκαν.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας αφού σύμφωνα με έρευνα της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. οι μισές κατοικίες στην Ελλάδα δεν μπορούν να έχουν επαρκή θέρμανση και που θα μπορούσαν μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο ή και μηδενικό ρεύμα.

Ζητούν λοιπόν με την κοινή επιστολή τους οι οργανώσεις την παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΑΕΥ για να διασφαλιστεί η νομιμότητα των υποχρεώσεων των εταιρειών προς τις ενεργειακές κοινότητες για τον ενεργειακό συμψηφισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ