Δ. Παπαδημούλης: Να επενδύσουμε, οι 27 από κοινού, περισσότερα, για να στηρίξουμε το Green Deal

Δ. Παπαδημούλης: Να επενδύσουμε, οι 27 από κοινού, περισσότερα, για να στηρίξουμε το Green Deal
Πέμπτη, 15/06/2023 - 12:27

Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου: Τα τελευταία χρόνια χάνουμε έδαφος έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Πρέπει να γίνουμε πιο ισχυροί σε επενδύσεις και ενωμένοι ως Ευρώπη, καθώς η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ, είναι πια πολύ μικρή σε πλανητικό επίπεδο.

Να επενδύσουμε, οι 27 από κοινού, περισσότερα, για να στηρίξουμε το Green Deal, την ψηφιακή μετάβαση και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Και να μην αντιμετωπίζουν αυτές τις πολιτικές - οι συνάδελφοι στα άκρα δεξιά έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, ως εμπόδιο για τις επενδύσεις.

Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left) ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης, στην συζήτηση της ημερήσιας διάταξης με τίτλο: «Να καταστεί η Ευρώπη τόπος επενδύσεων - Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής».

Απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς που εκπροσώπησε την Κομισιόν και την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Τζέσικα Ρόσγουολ που εκπροσώπησε τη σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Κε Ρέιντερς,

Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πράγματα για να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη. Γιατί τα τελευταία χρόνια χάνουμε έδαφος και έναντι των ΗΠΑ και έναντι της Κίνας και στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Αλλά για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Χρειαζόμαστε καινούρια εργαλεία και χρηματοδότηση αυτών των εργαλείων.

Τι θα γίνει κε Ρέιντερς, με την υλοποίηση της εξαγγελίας της κας Φον Ντερ Λάιεν για το περίφημο Ταμείο Κυριαρχίας; Με ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί όταν, κα Ρόσγουολ, επιμένει το Συμβούλιο σε έναν προϋπολογισμό της ΕΕ, στο ύψος του 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ;

Τι θα γίνει κε Ρέιντερς και κα Ρόσγουολ σε τρία χρόνια, που θα τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης; Φτάνουν οι πόροι του Invest EU;

Μήπως πρέπει να επενδύσουμε, οι 27 από κοινού, περισσότερα για την υλοποίηση του Green Deal, της ψηφιακής μετάβασης και να μην αντιμετωπίζουν αυτές τις πολιτικές - οι συνάδελφοι που βρίσκονται στα άκρα δεξιά έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, ως εμπόδιο για τις επενδύσεις;

Μήπως πρέπει να γίνουμε πιο ισχυροί και ενωμένοι ως Ευρώπη, καθώς η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ, είναι πολύ μικρή πια για το πλανητικό επίπεδο;

Χρειαζόμαστε λοιπόν, περισσότερη Ευρώπη, ισχυρότερο προϋπολογισμό – και το λέω σε σας κα Ρόσγουολ γιατί η χώρα σας, όποτε συζητούμε τον προϋπολογισμό θέλει να κόβει και όχι να προσθέτει- και αυξημένους ίδιους πόρους. Για να στηρίξουμε και το Green Deal και την ψηφιακή μετάβαση και το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Ευχαριστώ».