Φάμελλος: Η Ελλάδα είχε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη το 2022

Φάμελλος: Η Ελλάδα είχε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη το 2022
Eurokinissi
Πέμπτη, 04/05/2023 - 17:12

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί εξαπέλυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ναυτεμπορική TV» και στη δημοσιογράφο, Νικόλ Λειβαδάρη ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Είναι υποκρισία ο κος Μητσοτάκης να υπόσχεται καλύτερους μισθούς την επόμενη τετραετία. Μπορεί να μην «πρόλαβε» να δημιουργήσει νέες και καλές δουλειές, όπως έλεγε προεκλογικά το 2019, «πρόλαβε» όμως τα δύο διυλιστήρια να έχουν υπερκέρδη 2,6 δισ. ευρώ για το 2022, «πρόλαβε» οι ελληνικές τράπεζες να απολαμβάνουν διπλάσιες αποδόσεις κερδών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και οι εταιρείες ενέργειας να έχουν περί τα 3,5 δισ. ευρώ υπερκέρδη στις εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας. Άρα η αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη έχει κριθεί εκ του αποτελέσματος», δήλωσε ο κ. Φάμελλος.

Αναφέρθηκε στα πραγματικά, όπως είπε, αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα, σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης και να τελειώνει ο μισθός στις 15 του μήνα. Η Ελλάδα στην πρώτη θέση με το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Αυτές είναι οι πρωτιές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες ρεύματος στην Ελλάδα χρεώνουν την ακριβότερη τιμή κιλοβατώρας στην Ευρώπη, αυτή είναι η κιλοβατώρα Μητσοτάκη».

«Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος. Ένα από αυτά είναι η επαναφορά του Δ, δηλαδή του δημοσίου στη ΔΕΗ. Η επαναφορά δηλαδή του αναπτυξιακού και κοινωνικού της ρόλου επειδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη την έχει μετατρέψει σε μία αμιγώς κερδοσκοπική εταιρεία. Αυτό αποδεικνύουν και στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη Βουλή όπου, η ΔΕΗ αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» αισχροκέρδειας αφού, το 80% των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή αφορούσαν αυτή. Η ΔΕΗ εφάρμοσε ακόμη ρήτρα αναπροσαρμογής τον Αύγουστο του 2021, πολλούς μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Άρα δύο είναι οι βασικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Δημόσιος έλεγχος και ορισμός ανώτατου συντελεστή κέρδους, καθώς και μία διοίκηση της ΔΕΗ που δεν θα αισχροκερδεί στην πλάτη των καταναλωτών αλλά, αντιθέτως θα κρατάει χαμηλά τις τιμές».

Για τη συζήτηση που ανοίγει η κυβέρνηση για την επενδυτική βαθμίδα σχολίασε ότι: «δεν ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων. Η ΝΔ υπόσχεται επενδυτική βαθμίδα εδώ και τέσσερα χρόνια. Μπορεί να μην έχουμε δει επενδυτική βαθμίδα αλλά έχουμε δει 4,5 υπερείσπραξη ΦΠΑ από τους έμμεσους φόρους. Οι πολίτες φορολογούνται «άγρια» και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να μειώσει το φόρο στα μερίσματα. Το σούπερ μάρκετ όμως δεν πληρώνεται με μετοχές ούτε πληρώνονται οι λογαριασμοί με τα μερίσματα των μετόχων της ΔΕΗ. Από τα 2,6 δισ. ευρώ υπερκέρδη των διυλιστηρίων που έχει επιτρέψει η κυβέρνηση, μόλις το 1,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και ο μηδενισμός του στο αγροτικό πετρέλαιο. Από τα 4,5 δισ. ευρώ της υπερείσπραξης ΦΠΑ καλύπτεται η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και ο μηδενισμός του στο γάλα, το ψωμί και τις παιδικές τροφές. Γιατί υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν προτεραιότητες στην πολιτική. Η κυβέρνηση ΝΔ δίνει προτεραιότητα μόνο στα κέρδη λίγων εις βάρος της πλειοψηφίας. Το πάρτι όμως θα τελειώσει την επόμενη μέρα των εκλογών της 21ης Μάϊου».

Σχετικά με τα αδιανόητα ψεύδη περί κλεισίματος του ματιού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε φασιστικά-ναζιστικά μορφώματα, ο Σ.Φάμελλος θύμισε ότι: «Οι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν και είναι παρόντες και παρούσες στους αγώνες ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τις μισαλλόδοξες απόψεις που προωθούν τη βία. Ήταν παρόντες και παρούσες κατά τη διάρκεια της δίκης της χρυσής αυγής, ήταν μάρτυρες στη δίκη αλλά και έξω από το Εφετείο όταν περιμέναμε την απόφαση για τη χρυσή αυγή. Δεν είδαμε πουθενά στελέχη της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει εδώ και τόσα χρόνια να προωθεί τις μισαλλόδοξες φασιστικές και ρατσιστικές ιδέες του ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης μέσα από τη φυλακή. Αρχηγός φιλοχουντικής νεολαίας ήταν ο κος Βορίδης, όπως ακροδεξιός ήταν και ο κος Γεωργιάδης και ο κος Πλεύρης, όλοι σημερινοί Υπουργοί της ΝΔ. Ο κος Καρατζαφέρης είναι ένας από αυτούς που υποστηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν μπορεί άρα να μιλά για ψάρεμα σε θολά νερά η ΝΔ η οποία έχει ενσωματώσει την ακροδεξιά».

Κλείνοντας δήλωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για κυβέρνηση νικητών, με πάνω από όλα νικήτρια την κοινωνία, και ποτέ δεν έχει μιλήσει για κυβέρνηση ηττημένων. Οι εμμονές του κ. Βαρουφάκη δεν μάς αφορούν. Εμείς πιστεύουμε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τρίτο, όπως φαίνεται, το ΠΑΣΟΚ. Απέναντι στο αποτέλεσμα της κάλπης, και στο μήνυμα της κοινωνίας, που αυτή θα έχει μεταφέρει να κληθούν να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις. Θα αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ένα προοδευτικό πρόγραμμα για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών την επόμενη μέρα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξασφαλίζει ότι θα γλυτώσουμε από την πολιτική Μητσοτάκη».