Σ. Φάμελλος: Το πάρτι αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας συνεχίζεται και το νέο έτος

Σ. Φάμελλος: Το πάρτι αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας συνεχίζεται και το νέο έτος
Δευτέρα, 02/01/2023 - 14:14

H Ελλάδα για 13η συνεχόμενη μέρα είναι «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στην Ευρώπη στη χονδρεμπορικη τιμή ρεύματος, κάτι που αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και το πάρτι αισχροκέρδειας που γίνεται στην Ελλάδα.

Τις ιδιαιτέρως αυξημένες τιμές που επιμένουν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όταν οι τιμές στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειωθεί σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, σχολίασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Α. Λυκεσά.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα για 13η συνεχόμενη μέρα είναι «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στην Ευρώπη στη χονδρεμπορικη τιμή ρεύματος, κάτι που αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και το πάρτι αισχροκέρδειας που γίνεται στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε και σε σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών για τις περίεργες ελληνικές πρωτιές. «Στις 31 Δεκεμβρίου η Ελλάδα είχε 283 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν η διασυνδεδεμένη με εμάς αγορά της Βουλγαρίας 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Γερμανία -1 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σήμερα, η Ελλάδα είναι πρώτη με 258 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η Βουλγαρία έχει χονδρεμπορική τιμή 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Γερμανία 124 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η Ισπανία είναι στα 113 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Πορτογαλία στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα».

Σημείωσε ακόμη ότι η μείωση των τιμών ρεύματος στην προημερήσια αγορά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οφείλεται στην αυξημένη προσφορά και στην αντίστοιχη μείωση της ζήτησης εξαιτίας της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής λόγω εορτών, της καλοκαιρίας και άλλων παραμέτρων. Αναρωτήθηκε όμως για ποιο λόγο παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. «Εδώ αρχικά η προσφορά μειώνεται τεχνητά επειδή η ΔΕΗ κλείνει και δεν λειτουργεί λιγνιτικά εργοστάσια ενώ μπορεί και είναι αδειοδοτημένα. Αυτά τα παιχνίδια εδώ και 13 ημέρες οφείλει να τα ελέγξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αλλά και η δικαιοσύνη. Είναι ακόμη προφανές ότι το πάρτι αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας, στο οποίο βάζει πλάτη η κυβέρνηση με τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ, συνεχίζεται και το νέο έτος».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στη απροθυμία της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 11 Νοεμβρίου του 2022. «Έχουμε αποστείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την έκθεση που έχει εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα πραγματικά υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουλίου 2022, και αποδεικνύει ότι τα υπερκέρδη ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ. Από τον Νοέμβριο έχουμε ζητήσει, με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη στην προμήθεια μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Στις 29 Δεκεμβρίου 2022 παραλάβαμε επιστολή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όπου επικαλείται εμπορικό απόρρητο ώστε να μην καταθέσει την έκθεση της ΡΑΕ και όλα τα στοιχεία λεπτομερώς για τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή, τα οποία έχει ήδη φροντίσει να «μαγειρέψει» για να μειώσει η κυβέρνηση».

«Μετά το «μαγείρεμα» με ειδική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για να μειωθεί το ποσό των υπερκερδών που θα επιστραφεί στους καταναλωτές, ήρθε η άρνηση να δοθούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην αδιαφάνεια και κρύβει από τη Βουλή τα στοιχεία υπολογισμού των υπερκερδών ενώ τον περασμένο Μάιο η ΡΑΕ είχε καταθέσει αντίστοιχη μελέτη στη Βουλή. Τώρα, η κυβέρνηση, πέρα από το ότι ευθύνεται για τη δημιουργία των υπερκερδών, τα κρύβει και από τη Βουλή και από την κοινωνία. Ο Ιανουάριος του νέου έτους προμηνύεται δύσκολος με κύμα πλειστηριασμών, αποκοπές ρεύματος για ανεξόφλητους λογαριασμούς και τη συνεχιζόμενη ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αυτό είναι δυστυχώς το νέο έτος με κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις εκλογές και για τα στοιχεία από την τελευταία απογραφή δήλωσε: «Εμάς αυτό που μάς ενδιαφέρει είναι να φύγει όσο το δυνατόν το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση. Αυτό είναι και το μείζον. Πράγματι υπάρχουν κάποιες αλλαγές που απεικονίζουν ένα υπαρκτό πρόβλημα στην Περιφέρεια, τη μείωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει ειδικό άξονα για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού δημογραφικού ζητήματος. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της απογραφής, νομοί όπως είναι η Καστοριά και η Θεσπρωτία γίνονται μονοεδρικοί. Κάτι που αναδεικνύει και το έλλειμμα πολιτικής όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη. Προβληματισμό προκαλεί ακόμη και η καθυστέρηση του Υπουργείου Εσωτερικών».

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος επανήλθε στο ζήτημα των υπερκερδών στην ενέργεια: «Μπορεί να υπάρχει απόρρητο στο πόσα χρήματα υπερκερδίζουν κάποιες εταιρείες, όταν μάλιστα το πρώτο πόρισμα για τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή είχε παρουσιαστεί από τη ΡΑΕ στη Βουλή; Αναρωτιόμαστε πλέον τι άλλο θα εφεύρει η κυβέρνηση για να μειώσει τα υπερκέρδη και άρα να προστατεύσει την αισχροκέρδεια δισεκατομμύρια ευρώ στη πλάτη των καταναλωτών. Εμείς τα υπολογίζουμε στα 2,8 με 3 δισ. ευρώ στο ρεύμα και τουλάχιστον άλλα 2 με 2,5 δισ. ευρώ στα διυλιστήρια. Γύρω στα 5 δισ. ευρώ δηλαδή που έχουν στερηθεί η αγορά και τα νοικοκυριά. Σε όλα αυτά ο λαός, η κοινωνία θα δώσει την απάντηση. Η πολιτική αλλαγή είναι πλέον θέμα επιβίωσης».