Σε Λιθουανία και Εσθονία ο πρωθυπουργός - Η ενεργειακή κρίση στην ατζέντα των συνομιλιών

Σε Λιθουανία και Εσθονία ο πρωθυπουργός - Η ενεργειακή κρίση στην ατζέντα των συνομιλιών
Δευτέρα, 31/10/2022 - 08:32

Προσέγγιση των χωρών της Βαλτικής. Ενημέρωση και για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας σήμερα και της Εσθονίας αύριο θα βρεθεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια προσέγγισης των χωρών της Βαλτικής.

Στις συναντήσεις που θα έχει με τις ηγεσίες των δύο χωρών, αναμένεται να κυριαρχήσουν τόσο οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, όσο και η ενεργειακή κρίση ενόψει του δύσκολου που έρχεται, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλάβει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και άμεσου σχεδιασμού και υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία είναι μία από τις χώρες που τάχθηκαν υπέρ της ελληνικής πρότασης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Επιπλέον, υπάρχει συναντίληψη των δύο χωρών στο θέμα της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού και της ανάγκης επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μιας και η Λιθουανία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται ακόμα να ενημερώσει και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία, την ίδια ώρα που ολόκληρη η Δύση έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον αναθεωρητισμό.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού στο Ταλίν αναμένεται να βρεθεί και η ψηφιακή ατζέντα, καθώς η Εσθονία έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και κυβερνοασφάλειας, ενώ έχει υπογράψει με τη χώρα μας Μνημόνιο Συνεργασίας για την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης τον Ιούλιο του 2021.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στη Λιθουανία, μετά την αντίστοιχη της Λιθουανής Πρωθυπουργού Ingrida Šimonytė στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2021, ενώ υπενθυμίζεται η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Ταλίν τον περασμένο Μάιο και το Βίλνιους τον περασμένο Ιούνιο.