Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας αύριο στις Βρυξέλλες - Παρών ο Κώστας Σκρέκας

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας αύριο στις Βρυξέλλες - Παρών ο Κώστας Σκρέκας
Δευτέρα, 24/10/2022 - 11:04

Στο τραπέζι η εξειδίκευση των μέτρων που συμφώνησαν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής

Συνεδριάζει αύριο, 25 Οκτωβρίου, με εντολή από τη Σύνοδο Κορυφής, το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να εξειδικεύσει τα πρόσθετα μέτρα που εντάχθηκαν στο Σχέδιο Κανονισμού της Κομισιόν, για την ενεργειακή επάρκεια της Ε.Ε. τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών παραμένουν και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Έλληνας ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα,όπως και ομόλογοί του από τα Δυτικά Βαλκάνια, βρίσκονται στο Βερολίνο, απ’ όπου και αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Από το σχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναδεικνύεται πόσο κρίσιμος είναι ο ερχόμενος χειμώνας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.. Χαρακτηριστική δε είναι και η αναφορά της Κομισιόν στο εισαγωγικό σημείωμα του Κανονισμού ότι είναι πολύ πιθανό να μην φτάσει καμία ποσότητα ρωσικού αερίου μέσω των αγωγών. Και πως ο στόχος για την πλήρωση των αποθηκών αερίου πριν τον επόμενο χειμώνα είναι 90% έναντι 80% φέτος.

Τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Κανονισμού της Ε.Ε. είναι η Κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, ένα νέο συμπληρωματικό σημείο αναφοράς έως τις αρχές του 2023 που να αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς και η δημιουργία ενός προσωρινού διαδρόμου τιμών, προκειμένου να περιοριστούν οι υπερβολικές τιμές στο φυσικό αέριο.