Π. Σκουρλέτης: Εξοικονόμηση ενέργειας στα καταστήματα μπορεί να γίνει αν δεν λειτουργούν τις Κυριακές

Π. Σκουρλέτης: Εξοικονόμηση ενέργειας στα καταστήματα μπορεί να γίνει αν δεν λειτουργούν τις Κυριακές
Τετάρτη, 05/10/2022 - 13:50

Κάθε μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η μείωση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, πρέπει να έχει δικλείδες ασφαλείας, ώστε οι εργαζόμενοι να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ από την αμοιβή τους, ενώ εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί και εάν μείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Για την μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη

Καταρχάς είναι ένα αμυντικό μέτρο των εμπόρων. Ορθώς μπήκε η διάσταση, από τις προηγούμενες παρεμβάσεις, ότι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες δεν θα κλείσουν, γιατί αυτό θα ήταν «αντινεοφιλελεύθερο».

Αν αυτό το μέτρο πάει να εφαρμοστεί έτσι όπως το ακούσαμε, σκέτο, χωρίς άλλες ασφαλιστικές δικλείδες, μπορεί να έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις. Το σίγουρο είναι ότι με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά, στην πράξη θα σημαίνει μείωση αποδοχών. Το γνωρίζουμε αυτό. Και με αυτούς που δουλεύουν τετράωρα, που θα γίνουν τρίωρα και μ’ αυτούς που δουλεύουν «μαύρα». […] Στο λιανεμπόριο δεν υπάρχουν τετράωροι; Δεν υπάρχουν εξάωρα που δηλώνονται ως τετράωρα; Δεν υπάρχουν τα απλήρωτα δεκάωρα που έκανε ο κ. Χατζηδάκης; Έχετε κατορθώσει να διαλύσετε απόλυτα τις εργασιακές σχέσεις. Στρώσατε το δρόμο έτσι ώστε, όταν εφαρμόζονται τέτοιου είδους μέτρα, οι εργαζόμενοι να είναι τα πρώτα θύματα. (σ.σ. απευθυνόμενος στην βουλεύτρια της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου). Αν θέλουμε να πετύχουμε εξοικονόμηση, εγώ θα πω μία καλή κουβέντα για την κ. Κανέλλη, να κάνουμε αυτό που είπε, να κλείσουμε τις Κυριακές. Για βάλτε κάτω πόσες Κιλοβατώρες εξοικονομούνται, αν κλείσουμε τις Κυριακές, σε σχέση με το δίωρο που θα έχει, τελικά, αρνητικές συνέπειες.

Άρα αυτό, αν θα γίνει, θα πρέπει να γίνει με ασφαλιστική δικλείδα, επί ποινή κλεισίματος του καταστήματος, να μη μειωθεί ούτε ένα ευρώ η αμοιβή των εργαζομένων. Αλλά αυτή η κυβέρνηση έχει διαλύσει το ΣΕΠΕ, την Επιθεώρηση Εργασίας. Ποιος θα τα ελέγξει, λοιπόν, αυτά; Είπατε για 70 ανθρώπους που κάνουν έλεγχο, κανείς δεν κάνει έλεγχο αυτή τη στιγμή. Γιατί; Κατ’ εντολήν της πολιτικής ηγεσίας. Το κατάστησαν ανεξάρτητη αρχή. […] Άκουσον άκουσον! Ανεξάρτητη αρχή το βασικό εργαλείο του Υπουργείου Εργασίας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας!

Δεν είπα να μη πάμε, αναγκαστικά εάν χρειαστεί, σε κάποια μέτρα εξοικονόμησης, ενέργειας, αλλά από εκεί και πέρα λέω για δικλείδες, για να μη την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι κρίκοι σε αυτή την υπόθεση.

Για τις δυνατότητες εξεύρεσης πόρων από την φορολόγηση των υπερκερδών

Αναφέρατε πριν από λίγο τα 15 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. Ξέρετε πόσα, κατά μέτριους υπολογισμούς, μπορεί να είναι τα φορολογικά έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των δύο εταιρειών πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, τα πρώην ΕΛΠΕ και την Motor Oil; Τετρακόσια εκατομμύρια, εάν ισχύσει ένας χαμηλός συντελεστής φορολόγησής τους. Πόσο είναι το Fuel Pass; Μικρότερο από αυτό το ποσό. Να αποκαλύψουμε αυτούς, οι οποίοι κοροϊδεύουν τον κόσμο. Αυτό είναι και πεδίο συνεργασίας, προς όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις.

Πενήντα δισ. σε ημετέρους! Πόσοι είμαστε εδώ; Αν βάλουμε λιγότερα από ένα χιλιάρικο, μαζεύουμε τα πέντε, όπως ο κ. Μαραβέγιας, για να φτιάξουμε μια εταιρεία και να πάρουμε 4,2 εκατ. επιδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο. Να το κάνουμε; Για να δούμε που πήγαν τα 50 δισ.