Στη Σόφια ο Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του αγωγού IGB

Στη Σόφια ο Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του αγωγού IGB
Unsplash
Παρασκευή, 30/09/2022 - 18:01

Στη Σόφια μεταβαίνει αύριο Σάββατο 1 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ενώ καλεσμένοι είναι ακόμα οι πρόεδροι της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Στέβο Πεντάροφσκι, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικόλαε Τσιούκα και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Ο αγωγός IGB, σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, αλλά η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Από τα τέλη του 2023, στον ελληνοβουλγαρικό «αγωγό» θα εισάγονται και σημαντικές ποσότητες από το υγροποιημένο LNG της Αλεξανδρούπολης, όπου θα φτάνει σε παγοκολώνες με δεξαμενόπλοια και θα επαναεριοποιείται στις υπό κατασκευή πλωτές εγκαταστάσεις FSRU.

Από τη θαλάσσια εξέδρα, με ποντισμένους αγωγούς θα διοχετεύεται στον ΤΑΡ στη στεριά και λίγο παρακάτω, στο ύψος της Κομοτηνής, μέσω του IGB θα φεύγει για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Έτσι, όπως εκτιμούν αναλυτές, η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισόδου ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την οποία ταυτόχρονα βοηθάει στην επιχείρηση απεξάρτησής της από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές.