Τσίπρας: Στην Ευρώπη έχουμε κρατικοποιήσεις και στην Ελλάδα πριμοδοτούμε την αισχροκέρδεια

Τσίπρας: Στην Ευρώπη έχουμε κρατικοποιήσεις και στην Ελλάδα πριμοδοτούμε την αισχροκέρδεια
Παρασκευή, 30/09/2022 - 13:29

Επτά στα δέκα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν ρεύμα και βασικά αγαθά. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι.

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», απαντώντας σε όλα τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην οικονομία και την ενεργειακή κρίση τόνισε: «Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς, 4 χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε ένα δημοσιονομικό απόθεμα, σήμερα η χώρα θα ήταν με το κεφάλι στο νερό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ειδικότερα ότι έχουμε πληθωρισμό που τρέχει με 11,4%, ακρίβεια «που έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουμε δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, δεν έχουμε μεταποίηση, έχουμε ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο και έναν μοναδικό στην Ευρώπη ενεργειακό πληθωρισμό 62%, μοναδικό».

Τόνισε ότι η εικόνα είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα και σημείωσε πως «η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση». Επιπλέον ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει τη ΔΕΗ να έχει «πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια» και ότι «δεν προχώρησε στο βασικό μέτρο της αποσύνδεσης της τιμής του ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου».

Εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ, ενώ χαρακτήρισε ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την παρέδωσε χρεοκοπημένη.

Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Στην Θεσσαλονίκη ανέδειξα και πρότεινα ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης κρίσης. Δεν έταξα λεφτόδεντρα, υποσχέθηκα οτι θα κόψω τα κλεφτόδεντρα» και πρόσθεσε πως η όποια κριτική προέρχεται από την «παράταξη που μας οδήγησε στα μνημόνια, που άφησε τη χώρα με ένα έλλειμμα δυσθεώρητο και που δεν κατάφερε να μας βγάλει από αυτά», ενώ αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια «με τους καλύτερους δυνατούς όρους για αδύναμους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Μάλιστα, τόνισε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat από το 2015 μέχρι το 2019 μειώνονταν συνεχώς οι ανισότητες, ενώ από το 2019 έχουν «εκτοξευτεί». «Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί, απελπισμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.