Χάρης Δούκας: Ο ενεργειακός πόλεμος παίρνει νέες, δραματικές διαστάσεις

Χάρης Δούκας: Ο ενεργειακός πόλεμος παίρνει νέες, δραματικές διαστάσεις
Παρασκευή, 30/09/2022 - 12:25

Αν η Κυβέρνηση δεν κινηθεί με «πολεμικούς»ρυθμούς, ο χειμώνας θα δοκιμάσει τις αντοχές πολιτών και επιχειρήσεων.

Ο ενεργειακός πόλεμος παίρνει νέες, δραματικές διαστάσεις.

Οι εκρήξεις στους δύο αγωγούς Nord Stream δημιουργούν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια τόσο του εφοδιασμού όσο και των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών.

Από την άλλη μεριά, στην Ευρώπη δε μπορούν ακόμα να συμφωνήσουν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο οι αυριανές αποφάσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Στην Ελλάδα, ακούγοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, πέρα από τις θετικές συμφωνίες για το εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο, 14 μήνες από την έναρξη της κρίσης, είμαστε ακόμα στην «προαναγγελία» βασικών προγραμμάτων, όπως της ενεργειακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο «προσεχώς» είμαστε επίσης στην επιδότηση για φωτοβολταϊκά και ηλιακούς θερμοσίφωνες στις στέγες και στην «εκκίνηση» είμαστε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού στα φωτοβολταϊκά των επιχειρήσεων μέσης και υψηλής τάσης.

Αν δεν αυξήσει η Κυβέρνηση ταχύτητα και δεν κινηθεί σε «πολεμικούς» ρυθμούς, ο χειμώνας θα δοκιμάσει τις αντοχές πολιτών και επιχειρήσεων.