Οικονόμου: Αποζημιώσεις και επιδόματα του πυροσβεστικού προσωπικού, με ρύθμιση στο ν/σ για τα αιολικά

Οικονόμου: Αποζημιώσεις και επιδόματα του πυροσβεστικού προσωπικού, με ρύθμιση στο ν/σ για τα αιολικά
Δευτέρα, 25/07/2022 - 13:45

Σχόλιο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και Υπεράκτια Αιολικά Πάρκακαθώς και τις δύο ρυθμίσεις που αφορούν στην αποζημίωση του πυροσβεστικού προσωπικού για πρόσθετη εργασία και μηνιαίο επίδομα υπηρετούντων στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων.

Από την αρχή της θητείας μας, και ακόμα περισσότερο μετά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και την όξυνση της κλιματικής αλλαγής, έχουμε ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα αλλαγής της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα, με το οποίο θα οδηγηθούμε γρήγορα στην ενεργειακή αυτονομία και την προστασία του φυσικού μας πλούτου, σχολίασε ο κ. Οικονόμου κατά την εισαγωγική τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου. Στη Βουλή βρίσκεται ήδη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναλυτικότερα αντικείμενο του σχεδίου Νόμου, είναι:

-Η θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, που δίνει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί σε θαλάσσιες περιοχές.

-Η απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων.

-Η απλοποίηση των χρήσεων γης και στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών.

-Η ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και Πράσινου Ταμείου.

-Η ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών και επιτρεπόμενων χρήσεων σε δάση/δασικές εκτάσεις.

-Η ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας.

-Η ρύθμιση θεμάτων κυκλικής οικονομίας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται δύο ρυθμίσεις που αφορούν στην αποζημίωση του πυροσβεστικού προσωπικού για πρόσθετη εργασία και μηνιαίο επίδομα υπηρετούντων στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, ως έμπρακτη επιβράβευση στο τεράστιο έργο που προσφέρουν.

Σύμφωνα με την πρώτη ρύθμιση το πυροσβεστικό προσωπικό Γενικών Καθηκόντων που εκτελεί περιπολίες ή υπηρετεί σε πεζοπόρα τμήματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου μπορεί, για την κάλυψη των αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών δασοπυρόσβεσης, να διατίθεται για εκτέλεση πρόσθετης υπηρεσίας, εφόσον το επιθυμεί, μέχρι 4 οκτάωρα τον μήνα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης. Η αποζημίωση αυτή ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την πέραν του πενθημέρου εργασία του προσωπικού αυτού, προσαυξημένη κατά 20% και χορηγείται με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Με τη δεύτερη ρύθμιση προβλέπεται μηνιαίο επίδομα υπηρετούντων στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων.