Οικολόγοι Πράσινοι: Πληθωρισμός, ενεργειακό και ακρίβεια «απειλούν» την ελληνική βιοτεχνική παραγωγή

Οικολόγοι Πράσινοι: Πληθωρισμός, ενεργειακό και ακρίβεια «απειλούν» την ελληνική βιοτεχνική παραγωγή
Δευτέρα, 25/07/2022 - 12:14

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙσε ανοικτό διάλογο για την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σε καιρούς πληθωριστικής έκρηξης, οικονομικής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής αναταραχής, με γνώμονα την στήριξη της ελληνικής βιοτεχνίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (Β.Ε.Α.) με τον Πρόεδρο, κο Παύλο Ραβάνη και την Συμπρόεδρο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ (μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος), κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα. Στην συνάντηση συμμετείχαν οΑ΄ ΑντιπρόεδροςΒ.Ε.Α., κ.Κώστας Δαμίγοςκαι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην ατζέντα, κυριάρχησαν θέματα οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, αλλά και πλήθος άλλων θεμάτων επικαιρότητας, που έχουν διαμορφώσει έναδυσοίωνοτοπίογια τηνσύγχρονη ελληνική βιοτεχνική / παραγωγική επιχείρηση. Από την ατζέντα δε θα μπορούσαν να λείπουν θέματα που άπτονται τηςπράσινηςεπιχειρηματικότητας, αλλά και τηςβιώσιμηςανάπτυξης«τα οποία το Β.Ε.Α. έχει ψηλά στην ατζέντα του, αρκεί οι ενέργειες για αυτά να γίνονται κατόπιν μελετημένου σχεδιασμού, με κανόνες προσαρμοσμένους στα δεδομένα και το προφίλ της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Ραβάνης.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, δήλωσε με τη σειρά της, ότι«ηελληνική βιοτεχνίακαι ημικρομεσαίαεπιχείρησηαποτελεί για εμάς τηνραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ηστήριξήτους αλλά και ηαντιμετώπιση της ακρίβειας, είναι για εμάς πρώτες προτεραιότητες. Το Β.Ε.Α έχει καταθέσει ένα πλήθος προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση, πολλές από τις οποίες μάλιστα, όχι μόνο ταυτίζονται με τις θέσεις μας, αλλά έχουμε επισημάνει και εμείς με τη σειρά μας, πολλάκις. Συγχαίρουμε τον αξιότιμο Πρόεδρο κο Ραβάνη, αλλά και το σύνολο των στελεχών του Β.Ε.Α. για την εξαιρετικά ενεργή τους δράση, για την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής βιοτεχνίας».

Η επιβεβλημένημείωσητουΦΠΑσε είδη πρώτης ανάγκης, ηδικαιότερηφορολόγησηγια τις μικρομεσαίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ηστήριξη της παραγωγής και της μεταποίησης, ημείωσητουΕιδικού Φόρου Καυσίμωνσυνδυαστικά με μείωση του ΦΠΑ στο 13% έστω και με ορίζοντα τριμήνου, ημείωσητουμη μισθολογικού κόστουςγια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), ηστήριξητηςρευστότηταςμεχρηματοδοτικάεργαλείαγια μεσοπρόθεσμη δανειοδότησή τους, η σωστήαξιοποίησητουΤαμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας, η στήριξη τηςνεοφυούςεπιχειρηματικότηταςσε συνεργασία με τηνΕυρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, αλλά και ηισχυρή σύνδεση του τουριστικού κλάδου με την εθνική βιοτεχνική παραγωγή,είναι μερικά από τα σημεία στα οποία υπάρχει ταύτιση από αμφοτέρους.

Αναφερόμενοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΜμΕ, από κοινού αναγνώρισαν επίσης την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αποτελεσματικήδιαχείριση του κόστους ενέργειας, αλλά και ηπλήρης κατάργηση της καταχρηστικής ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία«ανέβασε το λογαριασμό ρεύματος ενός αρτοποιείου ενδεικτικά, από τα 1.100 στα 3.300 ευρώ»όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α’ Αντιπρόεδρος κος Δαμίγος.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο σημαίνοντα ρόλο τηςεκπαίδευσης, η οποία θα πρέπει να ενσωματώνει σε όλες τις βαθμίδες τηςγνώση που προάγει τόσο την επιχειρηματική όσο και την περιβαλλοντική παιδεία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο και αξιοβίωτο παρόν και μέλλον. Περαιτέρω, ιδιαίτερη βάση πρέπει να δοθεί στη σωστή πληροφόρηση, ενημέρωση και καθοδήγηση των ΜμΕ, σχετικά με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να συμμετέχουν, αλλά και κάθε άλλο εργαλείο που τίθεται στη διάθεσή τους και μπορεί να συμβάλλει στην βιωσιμότητά τους. Σε αυτό το θέμα, από πλευράς υπηρεσίας Β.Ε.Α., τονίστηκε ότι:«είναι πολύ σημαντικό τα κριτήρια των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων που υιοθετούνται από την Ε.Ε. να προσαρμόζονται και να εξειδικεύονται με βάση το προφίλ της ελληνικής επιχείρησης (μικρής, μικρομεσαίας κ.λπ)».

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που υπάρχουν σε τέτοια προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό της Επιδότησης πάγιων δαπανών, το οποίο έληξε στις 30 Ιουνίου, μη δίνοντας τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις β΄ κατηγορίας να αποσβέσουν το πιστωτικό τους υπόλοιπο σε φορολογικές δαπάνες, με δεδομένο ότι υποβάλλουν ΦΠΑ ανά τρίμηνο και η έναρξη υποβολής Β τριμήνου είναι 01 Ιουλίου. «Τα μεγάλα λοιπόν ερωτήματα που τίθενται είναι πού θα πάνε αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν απορροφώνται; Επίσης γιατί δεν πήρε επιπλέον παράταση συνολικά η προθεσμία του προγράμματος για να αποσβεστούν όλα τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων; Ακόμα γιατί δε δόθηκε καθόλου η δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος στις επιχειρήσεις που από παρανόηση ή λόγω κωλύματος του συστήματος δεν είχαν επιλέξει την κατηγορία “ασφαλιστικές εισφορές” ώστε να μπορούν να την επιλέξουν μετέπειτα».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στηνεξαγωγικήδραστηριότητα, η οποία επί του παρόντοςμονοπωλείταιαπό τιςμεγάλεςεπιχειρήσεις, καθώς τόσο τοφορολογικόπλαίσιο για τις ΜμΕ, όσο και ηέλλειψη παροχής κινήτρων και εκπαίδευσης, αλλά και οισυνέπειεςτης δεκαετούςοικονομικήςκρίσης, τηςπανδημίαςκαι τώρα τηςακρίβειας,αφήνουν λίγα περιθώρια για την ανάπτυξή της, αφήνοντας ανεκμετάλλευτα πολύ ικανά «χέρια» και εξαιρετικά «λαμπρά μυαλά» της ελληνικής βιοτεχνικής παραγωγής.

Τόσο ο κοςΡαβάνης για το Β.Ε.Α., όσο και ηΑνδρικοπούλου Σακοράφα για τους ΟικολόγουςΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, με γνώμονα την στήριξη της ελληνικής βιοτεχνίας και την εξέλιξή της σε έναν ισχυρό κλάδο, με καθ΄ όλα πράσινο χαρακτήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/07/2022 - 09:47