Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση μάς έχει οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά στην ενέργεια

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση μάς έχει οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά στην ενέργεια
Πέμπτη, 14/07/2022 - 10:22

Αν και θα θέλαμε πολύ να πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση ΝΔ έχει σχέδιο τόσο για την επάρκεια όσο και για τη μείωση των τιμών ενέργειας, εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε διαρκείς διαψεύσεις των κυβερνητικών δεσμεύσεων και εξαγγελιών συνολικά στην ενεργειακή πολιτική.

Την απόλυτη διάψευση της δέσμευσης του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα. Αλλά και της καθυστέρησης της φορολόγησης των υπερκερδών, εφόσον δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ έως σήμερα στους καταναλωτές, καθώς και της πρόσφατης μετάθεσης των ανακοινώσεων των τιμολογίων ρεύματος από την 10η Ιουλίου στην 25η Ιουλίου και βλέπουμε. Όταν μία κυβέρνηση καταργεί διατάξεις που έχει νομοθετήσει η ίδια με απλή επιστολή Υπουργού αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι αναξιόπιστη», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο, Γ. Τραπεζιώτη.

«Η κυβέρνηση μάς έχει οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά στην ενέργεια» πρόσθεσε «έπρεπε να ασκούμε πίεση για ενάμιση χρόνο ώστε να παραδεχτεί η κυβέρνηση πως οι ενεργειακές εταιρείες έχουν υπερκέρδη εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας και πως η ρήτρα Μητσοτάκη είναι ληστρική και καταχρηστική. Η κυβέρνηση υπόσχεται τώρα ότι θα “καταργήσει” τη ρήτρα ενσωματώνοντάς την όμως στα τιμολόγια ρεύματος. Το μείζον ζήτημα είναι πόσα δισεκατομμύρια ευρώ πληρώθηκαν αδίκως από τους καταναλωτές εδώ και ένα χρόνο και πόσα θα επιστραφούν».

Αναφέρθηκε στις άμεσες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές. «Θα παρέμβουμε άμεσα για να μειώσουμε τις τιμές ενέργειας και για να σταματήσει η αισχροκέρδεια. Έχουμε ήδη καταθέσει με τροπολογία την πρότασή μας για επιβολή 5% πλαφόν στο κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών ώστε να μειωθούν οι τιμές και να σταματήσει η παραγωγή υπερκερδών. Θα ενεργοποιήσουμε παράλληλα υποχρεωτικά την προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να παραμένει ουσιαστικά ανενεργή, καθώς και θα επαναφέρουμε το Δ στη ΔΕΗ ώστε να λειτουργεί πάλι ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας και όχι ως μία οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία. Η ΔΕΗ στην επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα έχει ρόλο κοινωνικό και αναπτυξιακό, όπως είχε από την ίδρυσή της».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ειδικότερα στο ρόλο της ΔΕΗ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας της ΔΕΗ επί ΝΔ είναι ότι από τα 927 εκατ. ευρώ των υπερκερδών που υπολογίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα 729 εκατ. ευρώ είναι υπερκέρδη της ΔΕΗ».

Στις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις ανέφερε την ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στα δίκτυα (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο), την προώθηση της χωροθέτησης των ΑΠΕ με κανόνες και με σεβασμό στο περιβάλλον και φυσικά με συναινέσεις και όχι με συγκρούσεις, αλλά και με ενεργειακές κοινότητες ώστε να έχουμε πλουραλισμό παραγωγών. Σημείωσε επίσης της σημασία του δημόσιου ελέγχου στην αποθήκευση ενέργειας.

Όσον αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξοικονόμηση ενέργειας υπογράμμισε πως: «Το Πρόγραμμα Ηλέκτρα για εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε έτοιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει παγωμένο εδώ και τρία χρόνια, ενώ δεν έχει προχωρήσει πρόγραμμα εξοικονόμησης ούτε για τους επαγγελματίες. Δεν προκηρύχτηκε Εξοικονομώ το 2021, στο Πρόγραμμα του 2022 δεν προχωρούν οι εντάξεις, ενώ το Πρόγραμμα του 2020 του κ. Χατζηδάκη έχει πληρώσει μόνο το 15% των αιτήσεων».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την πιθανότητα διενέργειας εκλογών άμεσα, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε: «Ο κος Μητσοτάκης είναι αναξιόπιστος και αποτυχημένος. Άρα ακόμα και οι δηλώσεις του για τις εκλογές είναι αναξιόπιστες. Εμείς δεν κάνουμε προβλέψεις. Απαιτούμε να γίνουν εκλογές όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η κοινωνία απαιτεί εκλογές. Όπου και αν πάμε οι πολίτες μάς μεταφέρουν ένα μήνυμα: Κάντε ό,τι μπορείτε δεν αντέχουμε άλλο. Να φύγουν να γλιτώσουμε από αυτήν τη γάγγραινα. Πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας όλοι μαζί να τους διώξουμε το συντομότερο, όπως είπε και στη χθεσινή του ομιλία στο Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας».