Τελετή Βράβευσης Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019

Τελετή Βράβευσης Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019
Παρασκευή, 10/07/2020 - 13:33

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο η τελετή βράβευσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το Ρέθυμνο αναδείχθηκε πρωταθλήτρια πόλη στο περπάτημα και την ποδηλασία. Το θέμα της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 3.135 ευρωπαϊκές πόλεις, ήταν το "Ασφαλές περπάτημα – ασφαλής ποδηλασία", το Ρέθυμνο διακρίθηκε πανευρωπαϊκά στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων και η Καρδίτσα στην κατηγορία των μικρών πόλεων.

Ο Δήμος Ρεθύμνης με τις σαράντα συνολικά δράσεις, που διοργάνωσε και υλοποίησε, σε συνεργασία με περισσότερους από 34 φορείς της πόλης κατά το χρονικό διάστημα 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2020 τον περασμένο Σεπτέμβριο 2019, στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, έτυχε της υψηλής αυτή διάκρισης για το σχεδιασμό, τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του στο τομέα ενθάρρυνσης της ηλεκτροκίνησης και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας μέσα από τη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς (δρομολόγηση ηλεκτρικού λεωφορείου που προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις σε πολίτες κι επισκέπτες, ποδήλατο, e-scooters, πατίνια, ή περπάτημα).

Βραβεία βιώσιμης αστικής κινητικότητας απονεμήθηκαν επίσης στους δήμους Ηγουμενίτσας, Λάρισας, Ανατολικής Σάμου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Προποντίδας, Ηρακλείου, Αλίμου, Τρικκαίων, Γρεβενών, Νεάπολης – Συκεών. Ενώ, τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν επίσης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και στους δήμους Παλλήνης και Φαρκαδόνας.

«Στην Ελλάδα έχουμε φωτεινά παραδείγματα που αντιβαίνουν την τάση να λέμε ότι είμαστε πάντα οι τελευταίοι στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, καθώς στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019 συμμετείχαν συνολικά 86 ελληνικές πόλεις.

Ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του, αναφέρθηκε αναλυτικά στους επτά άξονες του ΥΠΕΝ όσον αφορά την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στη χώρα. Όπως έκανε γνωστό, άμεσα κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται επιδότηση έως και 40% για την απόκτηση ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Επιπλέον επεσήμανε, ότι στο ΥΠΕΝ, υπό επεξεργασία βρίσκεται το Εθνικό Σχέδιο για την Προσβασιμότητα και πρόσθεσε, ότι «μόλις προχθές ο υφυπουργός κ. Οικονόμου υπέγραψε την υπουργική απόφαση για την προσαρμογή κτιρίων στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, από το περασμένο φθινόπωρο εκπονείται η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, ενώ ολοκληρώνονται άμεσα δύο μεγάλοι ποδηλατόδρομοι στην Αττική. Ταυτόχρονα, προωθούνται προσωρινοί πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, αλλά και η μετατροπή οδών σε ήπιας κυκλοφορίας, λόγω του κορονοϊού.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό Σχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση, ενώ όπως έκανε γνωστό, ετοιμάζεται ΚΥΑ μαζί με το συναρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών για το σχεδιασμό αστικών οδών και υπαίθριων δημόσιων δρόμων.

Τέλος, όπως τόνισε, εκπονούνται τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τα οποία εφαρμόζουν στην Ελλάδα τις ευρωπαϊκές Οδηγίες προς όφελος των οικολογικών μετακινήσεων, των ποδηλατών και των πεζών.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο χαιρετισμό της, τόνισε «η ανάδειξη της Καρδίτσας στην πρώτη θέση στην κατηγορία των μικρών πόλεων και του Ρεθύμνου στη δεύτερη θέση στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων το 2019 είναι μια σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνδυάσει δράσεις και μεθόδους για την μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, προωθώντας λύσεις χαμηλών και μηδενικών εκπομπών στις ατομικές και δημόσιες μεταφορές και προτάσσοντας την πεζοπορία και την ποδηλασία ως βέλτιστους τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων».

Παράλληλα, εξήρε το γεγονός ότι η πατρίδα μας βρέθηκε στην τρίτη θέση σε σύνολο 59 χωρών που πήραν μέρος στην εκστρατεία για την προαγωγή βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό, υπογραμμίζοντας ότι μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.

Αναφερόμενη στην κινητικότητα, η κ.Σακελλαροπούλου, υποστήριξε ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και πρόσθεσε ότι προκειμένου να λειτουργήσουν οι κοινωνίες και οι οικονομίες, απαιτείται ένα απέραντο δίκτυο οχημάτων και συστημάτων μεταφοράς. Αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρένα, φορτηγά. «Τρόποι μετακίνησης και μεταφοράς που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στο περιβάλλον. Ανεξίτηλα και βαθιά. Περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλονται στις μεταφορές ανθρώπων και προϊόντων, ενώ η ηχορύπανση αποτελεί πλέον έναν σοβαρό, αν και αόρατο αστικό κίνδυνο» συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 Η ευρεία συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στην εκστρατεία σηματοδοτεί το πραγματικό ενδιαφέρον και την ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δράσει δυναμικά απέναντι σε πολύπλοκα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι υποδομές.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύοντας στην αρτιότερη και αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ελληνικών Δήμων να συμμετέχουν στην εκστρατεία έχει θεσπίσει το Ελληνικό Βραβείο για την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Στέκεται ως σημαντικός αρωγός και υποστηρικτής της δυναμικής που αναπτύσσεται στις ελληνικές πόλεις και βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας αξιόλογες και σημαντικές προσπάθειες καθώς και μόνιμα μέτρα που λαμβάνονται για πόλεις ασφαλείς, βιώσιμες, φιλικές στο περιβάλλον και τον πολίτη.

Το θέμα της φετινής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2020 «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» – «Μετακινήσου υπεύθυνα!» αντικατοπτρίζει τους φιλόδοξους στόχους για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050, όπως ορίστηκε από την Ursula von der Leyen, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το θέμα στοχεύει επίσης να αναδείξει τη σημασία της προσβασιμότητας στις μεταφορές και μετακινήσεις και να προωθήσει ένα περιεκτικό πλαίσιο που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες.

https://youtu.be/f0vfpEgl240