Νέα πνοή πρασίνου στην Πεντέλη με την έναρξη της 2ης φάσης του μεγάλου Προγράμματος Αναδάσωσης της Παπαστράτος

Νέα πνοή πρασίνου στην Πεντέλη με την έναρξη της 2ης φάσης του μεγάλου Προγράμματος Αναδάσωσης της Παπαστράτος
Παρασκευή, 15/03/2024 - 11:05

Τα δάση της Αττικής αποκτούν ξανά ζωή μέσα από τη δράση αναδάσωσης της εταιρίας.

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης είναι εδώ και φέρνει μαζί του την αναγέννηση της φύσης. Σηματοδοτώντας τη δική της προσπάθεια για την αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής και γιορτάζοντας τον µήνα των ∆ασών και του Νερού, η Παπαστράτος, επέλεξε τον «Ανοιξιάτη» Μάρτη για να ξεκινήσει στην Πεντέλη τη 2η φάση του προγράμματος αναδάσωσης. Η ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στην περιοχή Πηγή Καρακαντά στην Πεντέλη, υπό την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης στην Αττική

Το πρόγραμμα Αναδόχου Αναδάσωσης της Παπαστράτος είναι το πρώτο που ξεκίνησε να υλοποιείται στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Η εταιρία αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του δασικού πλούτου της χώρας, ανταποκρίθηκε άμεσα και με πράξεις, αναλαμβάνοντας αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία -που εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος- για να δώσει ξανά πνοή στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής. Συνολικός στόχος του προγράμματος είναι η φύτευση συνολικά 70.000 δέντρων, σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής, με δέντρα συμβατά στην ελληνική βιοποικιλότητα και σε συνεργασία με την Πολιτεία & την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το έργο, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, θεωρείται αναγκαίο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής γης, καθώς η Παπαστράτος εκτός από τη φύτευση των δέντρων έχει αναλάβει και την ολοκληρωμένη φροντίδα τους μέχρι το 2026. Η φροντίδα τους περιλαμβάνει τακτικό πότισμα κυρίως κατά το καλοκαίρι, λίπανση και αντικατάσταση δέντρων που δεν επιβίωσαν. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 50% του προγράμματος, με τον εξωτερικό αξιολογητή του έργου να έχει γνωμοδοτήσει ότι η υλοποίησή του έχει γίνει ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές αναδάσωσης.

Η Παπαστράτος φυτεύει 70.000 δέντρα

Το 1ο μέρος του προγράμματος Αναδάσωσης στον Άγιο Στέφανο ολοκληρώθηκε με τη φύτευση 35.000 δέντρων, που θα δώσουν πνοή σε δασική έκταση 500 στρεμμάτων. Από αυτά τα δέντρα τα 8.000 δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, παρά την εντατική τους φροντίδα, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα το καλοκαίρι του 2023 και αντικαταστάθηκαν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Παπαστράτος βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και αρωγός στην προσπάθεια αποκατάστασης του δασικού πλούτου.

Η Παπαστράτος είχε επιλέξει αρχικά την Ιπποκράτειο Πολιτεία για τη 2η φάση του προγράμματος αναδάσωσης μετά τον Άγιο Στέφανο. Ωστόσο, η φύση επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη καθώς ξεκίνησε η φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους. Έτσι λοιπόν, η επιστημονική ομάδα του έργου, επέλεξε νέα έκταση 500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, στην οποία θα φυτευτούν άλλα 35.000 δέντρα. 150 εργαζόμενοι της Παπαστράτος υποστηρίζοντας με την προσωπική τους συμμετοχή την πρωτοβουλία της εταιρείας και ενισχύοντας το σημαντικό, περιβαλλοντικό έργο της, φύτεψαν συμβολικά τα πρώτα 800 δέντρα στην περιοχή.

Για την επιτυχή εκτέλεση του Προγράμματος, η αρμόδια επιστημονική ομάδα έχει συντάξει ήδη τις απαραίτητες μελέτες αναδάσωσης με την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Βασικό κριτήριο επιτυχίας του προγράμματος είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων κάτι που απαιτεί την επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών.

papastratos83.jpeg

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, κ. Θέμης Χασιώτης

Με αφορμή την έναρξη της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Αναδάσωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, δήλωσε: «Στην Παπαστράτος έχουμε μάθει να απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης που υλοποιούμε από τον Δεκέμβριο του 2021. Δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, που πλήττει τον πυρήνα του οικοσυστήματός μας. Σήμερα, όλοι μαζί, οι άνθρωποι της Παπαστράτος, φυτεύσαμε τα πρώτα δέντρα στο Δήμο Πεντέλης, με στόχο να δώσουμε νέα πνοή στο φυσικό περιβάλλον».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε τα εξής: «Τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι στην περιοχή. Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, καθώς θα βιώσουμε αυξημένες θερμοκρασίες και μεγάλους κινδύνους από τους καύσωνες, οι οποίοι θα ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δουλεύουμε παράλληλα στην αναδάσωση και στην καινούργια δάσωση - προπαντός στην Αττική. Συνδυάζουμε κωνοφόρα δέντρα με πλατύφυλλα, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Κάθε δέντρο που φυτεύουμε λειτουργεί σαν εναπόθεση άνθρακα. Σκοπός μας είναι τα δάση της Αττικής να τεθούν ξανά σε διαχείριση. Αυτές τις μέρες αναθέτουμε διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την υλοποίηση των διαγωνισμών, με τους οποίους θα τεθούν σε διαχείριση. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και υλοποιούμε καθαρισμούς, με έμφαση στους οικισμούς της Αττικής. Έχουμε, όμως, να παλέψουμε με δεκαετίες κατά τις οποίες χτίζαμε λάθος και αναμειγνύαμε τη δόμηση με το δάσος. Αυτές οι πρακτικές δεν συγχωρούνται, πλέον, στη σημερινή εποχή. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας».

Η Παπαστράτος, με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης, συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικές δράσεις που συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και μεγιστοποιούν τον αντίκτυπο για την κοινωνία και τους πολίτες.

ΔΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

{https://youtu.be/Ox_6QGMB7Nc?si=dh69KgDrrkwEXtWA}

Τελευταία τροποποίηση στις 15/03/2024 - 11:08