Zero Waste Future: Στόχος τα μηδενικά απόβλητα για καφέ, μπαρ και εστιατόρια του Δήμου Πεντέλης

Zero Waste Future: Στόχος τα μηδενικά απόβλητα για καφέ, μπαρ και εστιατόρια του Δήμου Πεντέλης
Deltio Typou
Τρίτη, 05/12/2023 - 17:23

Η Δήμαρχος κα Δήμητρα Κεχαγιά αναφέρθηκε στους στόχους των πρωτοβουλιών του Δήμου για μια Κλιματικά Ουδέτερη και Έξυπνη Πόλη και τη συμβολή της Ψηφιακής Πλατφόρμας Zero Waste Future HoReCa Hub για την επίτευξή τους.

Η κα Κεχαγιά επανέλαβε την προτροπή προς τις επιχειρήσεις HoReCa του Δήμου να ενταχθούν στην Ψηφιακή Πλατφόρμα και να επωφεληθούν δωρεάν από όλες τις δράσεις και την υποστήριξη που θα τους προσφερθεί. Τόνισε, επίσης, τη συμβολή του προγράμματος στη διεύρυνση της χωριστής συλλογής διαφορετικών ρευμάτων και στα ορατά αποτελέσματά της στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, στη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και στη μείωση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων του Δήμου. Τέλος, υποστήριξε ότι η ένταξη των επιχειρήσεων στην Ψηφιακή Πλατφόρμα συνδέεται άμεσα με την επίτευξη του τελικού στόχου που αφορά στη μείωση των δημοτικών τελών για τους πολίτες μετά την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος «Πληρώνω Όσο Πετάω» στο Δήμο Πεντέλης.

Ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος εξέφρασε την ικανοποίηση και την υποδοχή που επιφύλαξαν στην Ψηφιακή Πλατφόρμα οι επιχειρήσεις HoReCa που λειτουργούν στα όρια του Δήμου μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους και τα αποτελέσματα που πέτυχαν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, στην Πλατφόρμα έχουν ενταχθεί 26 επιχειρήσεις καφεστίασης του Δήμου, εκ των οποίων 10 έχουν ήδη αιτηθεί για Zero Waste Διάκριση με μέσο ποσοστό Zero Waste 45%.

Τα αποτελέσματα αυτά, σχολίασε, ότι είναι συνάρτηση των ενημερωτικών και υποστηρικτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν από τη συνεργασία της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και του Δήμου Πεντέλης. Επίσης, αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στη δυνατότητα που δίδεται στις επιχειρήσεις μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στην Πλατφόρμα και χωρίς κανένα κόστος για αυτές να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, να εξοικειωθούν με απλές και βιώσιμες πρακτικές, να ενημερωθούν για τις νομοθετικές τους υποχρεώσεις, να δείξουν έμπρακτα την περιβαλλοντική και κοινωνική τους ευθύνη, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος τους και τελικά να επιτύχουν τη δραστική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων τους, προς όφελος των ίδιων και του Δήμου τους. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γενικότερη συμμετοχή των επιχειρήσεων HoReCa στην Πλατφόρμα και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί πανελλαδικά, σύμφωνα με τα οποία το μέσο ποσοστό Zero Waste που έχουν επιτύχει είναι 54%, δηλαδή 11-12 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο μέσο ποσοστό Zero Waste των HoReCa στη χώρα μας.

Η κα Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της εταιρείας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, στις οποίες εντάσσεται και η λειτουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας Ζero Waste HoReCa Hub που λειτουργεί με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, καθώς και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Δήλωσε, επίσης, ότι τόσο ο αριθμός των επιχειρήσεων HoReCa που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στην Πλατφόρμα όσο και τα συνολικά ποσοστά πρόληψης και ανακύκλωσης που έχουν επιτύχει, επιβεβαιώνουν τη θέση ότι οι διευρυμένες συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, ο Δήμος Πεντέλης και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στο Joplin (Αλ. Ζαΐμη 2 & Σωκράτους, Μελίσσια) για την παρουσίαση της συνεργασίας τους μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας Zero Waste HoReCa Hub, που έχει ως στόχο τη μετεξέλιξη των επιχειρήσεων καφεστίασης και φιλοξενίας (HoReCa) σε Επιχειρήσεις Μηδενικών Αποβλήτων, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Δήμου Πεντέλης για μια Κλιματικά Ουδέτερη και Έξυπνη Πόλη.

Η Ψηφιακή Πλατφόρμα Zero Waste HoReCa Hub λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Zero Waste Future», το οποίο υλοποιείται από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Coca-Cola στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η Ψηφιακή Πλατφόρμα Zero Waste HoReCa Hub προσφέρει δωρεάν ενημέρωση και τα απαραίτητα εργαλεία υποστήριξης που χρειάζονται οι επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας για να υιοθετήσουν στην πράξη μία Zero Waste λογική στην καθημερινή τους λειτουργία. Στόχος είναι να αυξηθεί η πρόληψη, η διαλογή στην πηγή και να μειωθεί δραστικά η τελική παραγωγή και κυρίως η ταφή των απορριμμάτων. Παράλληλα, η Ψηφιακή Πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στα εγγεγραμμένα μέλη να αποκτήσουν Zero Waste Διάκριση (Χάλκινη, Αργυρή ή Χρυσή), βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων, η οποία αναδεικνύει τη βιώσιμη φιλοσοφία τους, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων τους και τη διάθεσή τους να ηγηθούν στην νέα εποχή της Κυκλικής Οικονομίας.

Έως σήμερα, το Δίκτυο Zero Waste Horeca Hub αριθμεί 1700 μέλη και στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί περισσότεροι από 1.300.000 πολίτες.