Επιχείρηση σίτισης ελαφιών στην Πάρνηθα

Επιχείρηση σίτισης ελαφιών στην Πάρνηθα
Δευτέρα, 04/09/2023 - 09:19

Μεγάλη επιχείρηση, που σκοπό είχε την παροχή ικανών ποσοτήτων τροφής για τα ελάφια, στις πυρόπληκτες περιοχές της Πάρνηθας, πραγματοποίησαν, από κοινού την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2023, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

Προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και των δασικών υπηρεσιών της ΓΓ Δασών, θηροφύλακες και εθελοντές κυνηγοί των Κυνηγετικών Οργανώσεων της Αττικής, της Βοιωτίας και της Κεντρικής Εύβοιας, καθώς επίσης στελέχη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατάφεραν έως το μεσημέρι, να προωθήσουν περισσότερους από 10 τόνους τριφύλλι σε επιλεγμένες θέσεις του Εθνικού Δρυμού, ώστε να εξασφαλιστούν οι άμεσες ανάγκες των κόκκινων ελαφιών και άλλων ειδών της άγριας πανίδας που ενδημούν εκεί.

Η ρίψη των τροφών έγινε σε 11 διαφορετικά σημεία, με ικανές υψομετρικές διαφορές μεταξύ τους, έτσι ώστε τα ζώα να προσελκυστούν και να αρχίσουν, σταδιακά, να μετακινούνται από τα χαμηλά προς τα ψηλά, σε τοποθεσίες του βουνού που δεν έχουν πληγεί από τη φωτιά, και μακριά από δρόμους ή αστικές περιοχές, που δημιουργούν διάφορα προβλήματα ασφαλείας γι’ αυτά.

Για την οργάνωση της επιχείρησης και την μεταφορά των τροφών χρησιμοποιήθηκαν αγροτικά αυτοκίνητα 4Χ4, που έκαναν δυνατή την ολοκλήρωση της επιχείρησης πρόσβασης σε όλες τις προεπιλεγμένες τοποθεσίες.

Οι δασικές υπηρεσίες και οι κυνηγετικές οργανώσεις, που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση, έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία και άλλες τέτοιες επιχειρήσεις σίτισης των ελαφιών στον Εθνικό Δρυμό, τόσο μετά την μεγάλη φωτιά του 2007 και του 2021 όσο και κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών συνθηκών και χιονοπτώσεων στην Πάρνηθα.

Οι ρίψεις τροφών θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και μεγάλες ποσότητες άρχισαν, ήδη, να αποθηκεύονται στις εγκαταστάσεις του Δασικού φυτωρίου της Αμυγδαλέζας.