Bloomberg: Η κλιματική κρίση απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε Σαχάρα

Bloomberg: Η κλιματική κρίση απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε Σαχάρα
Τρίτη, 25/07/2023 - 13:59

Σε σχόλιο του το Bloomberg, αναφέρει ότι πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης. Ακραία ζέστη και πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές

Η υπερθέρμανση του πλανήτη εγκυμονείκινδύνους ερημοποίησηςγια την ευρύτερη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας, επισημαίνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας πως όσο περισσότερες είναι οι πυρκαγιές, τόσο λιγότερο χρόνο για την αναζωογόνηση του οικοσυστήματος έχουμε.

«Οιπυρόπληκτοι Αθηναίοι, υπογραμμίζεται,προετοιμάζονται για θερμοκρασίες-ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Αλλά μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού: η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο».

«Οι πυρκαγιές μαίνονται από την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια σε κοντινές παραλίες. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, ηακραία ζέστη και οι πυρκαγιέςγίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από την ελληνική πρωτεύουσα ελαιώνες και πευκοδάση που χρειάζονται χρόνο για να αναγεννηθούν».

Ακόμα, στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις προβλέψεις του Έλληνα καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών στο ΕΚΠΑ,Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος λέει: «Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση».

«Πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης», σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Γεωργίας στη χώρα μας. «Ενώ η εντατική γεωργία είναι από τους βασικούς συντελεστές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους», αναφέρει το Bloomberg.

Η κλιματική αλλαγή ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, εγείροντας ανησυχίες ότι ορισμένες εκτάσεις του πλανήτη μπορεί σύντομα να καταστούν ακατοίκητες. Ο ζεστός αέρας από τη Σαχάρα κατευθύνεται νότια, προκαλώντας εδώ και καιρόοικολογική καταστροφήσε χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, το βόρειο άκρο της καυτής ερήμου, και τώρα απειλεί την Ευρώπη. Καθώς εντείνεται η ακραία ζέστη στην Ευρώπη, ευνοείται η εμφάνιση πυρκαγιών.

Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων τηςΙσπανίας, τηςΠορτογαλίας, τηςΙταλίας, τηςΒουλγαρίαςκαι τηςΡουμανίας- που είναι ευεπίφορες στην ερημοποίηση, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται, ενισχύοντας την εμφάνιση πυρκαγιών.