Συνεχίζεται με επιτυχία η πρωτοποριακή εκπαιδευτική δράση για την ανακύκλωση «Τhe Green City»

Συνεχίζεται με επιτυχία η πρωτοποριακή εκπαιδευτική δράση για την ανακύκλωση «Τhe Green City»
Πέμπτη, 08/06/2023 - 10:51

Γ.Πατούλης: «Τα παιδιά μας επιδεικνύουν την ωριμότητα που χρειάζεται ώστε με οικολογική συνείδηση να προστατεύσουμε όλοι μαζί με πράξεις το περιβάλλον και τον πλανήτη μας»

Με τη συμμετοχή3.163μαθητών και μαθητριών από σχολεία Πρωτοβάθμιας και ΔευτεροβάθμιαςΕκπαίδευσης Δήμων της Αττικής συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα(26/5 έως 2/6)το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης«The Green City», που υλοποιούν ηΠεριφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ, και οι Δήμοι της Αττικής, με στόχο την ενημέρωση, προώθηση και επιβράβευση της ανακύκλωσης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούληςπαραβρέθηκε σε σχολεία της Καισαριανής και του Χολαργού που επισκέφθηκε η ομάδα του «The Green City» και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει για ακόμη μια φορά τον ενθουσιασμό των παιδιών για την ιδέα της ανακύκλωσης μέσα από τις διαδραστικές εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος.

«Ως Περιφέρεια Αττικής, επιστρατεύουμε κάθε δυνατότητα ώστε να προάγουμε μια αμφίδρομη επικοινωνία με όλους τους πολίτες για την υλοποίηση ενός καθολικού οράματος αλλά και μια αναγκαίας πραγματικότητας: να θέσουμε τις πιο γερές βάσεις, πάνω στις οποίες θα στηριχτεί μια νέα κουλτούρα διαχείρισης των απορριμμάτων μας, κατά τρόπο που να διευκολύνονται οι αρχές της αστικής βιωσιμότητας, της πράσινης οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.Μέσα από το εμπνευσμένο πρωτοποριακό πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζουμε δυναμικά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, αποδεικνύοντας με πράξεις και συγκεκριμένα βήματα ότι η Αττική μας γυρίζει σελίδα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της.Συγχαίρω από καρδιάς όλες και όλους όσοι συμμετέχουν και υποστηρίζουν τις δράσεις μας, και ιδιαίτερα όλη την μαθητική κοινότητα, που από πολύ νωρίς αντιλαμβάνονται την αξία της ανακύκλωσης και γίνονται ενεργό μέρος μιας ισχυρής ασπίδας προστασίας του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κος Πατούλης.

Πιο αναλυτικά οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

 • Δήμος Σαλαμίνας 27/05/2023. Παρουσία στο «“YSD Festival”, Βιώσιμος Πλανήτης: Οι Νέοι Σχεδιάζουν».
 • Δήμος Αχαρνών 29/05/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 4οΓυμνάσιο Αχαρνών. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 250 μαθητές.
 • Δήμος Μεταμόρφωσης 29/05/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 8οκαι 7οΝηπιαγωγείο Μεταμόρφωσης. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 44 και 61 μαθητές αντίστοιχα.
 • Δήμος Περιστερίου 29/05/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 22οΔημοτικό σχολείο Περιστερίου. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 235 μαθητές.
 • Δήμος Αγ. Παρασκευής 30/05/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 3ΟΔημοτικό σχολείο Αγ. Παρασκευής. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 330 μαθητές.
 • Δήμος Καισαριανής 30/05/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 246 μαθητές.Το παρών έδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ Γιώργος Πατούλης.
 • Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας 30/05/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 2οΔημοτικό σχολείο Μάνδρας. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 230 μαθητές.
 • Δήμος Παπάγου Χολαργού 29/05/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 3οΝηπιαγωγείο Χολαργού. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 55 μαθητές.
 • Δήμος Καλλιθέας 31/05-01-06/02-06. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στο Δήμο Καλλιθέας στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος.
 • Δήμος Αθηναίων 31/05/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 93οΔημοτικό σχολείο Αθηνών. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 260 μαθητές.
 • Δήμος Αθηναίων 31/05/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 73οΝηπιαγωγείο σχολείο Αθηνών. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 24 μαθητές.
 • Δήμος Χαϊδαρίου 31/05/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 11οΔημοτικό σχολείο Χαϊδαρίου. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 274 μαθητές.
 • Δήμος Π. Φαλήρου 01/06/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 11οΝηπιαγωγείο Π Φαλήρου. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 46 μαθητές.
 • Δήμος Ιλίου 01/06/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 25οΔημοτικό σχολείο Ιλίου. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 240 μαθητές.
 • Δήμος Πειραιά 01/06/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 1οΔημοτικό σχολείο Ν Φαλήρου. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 280 μαθητές.
 • Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος 01/06/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 7οκαι 3οΝηπιαγωγείο Αρτέμιδος. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 46 και 50 μαθητές αντίστοιχα.
 • Δήμος Βύρωνος 02/06/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 8οΔημοτικό σχολείο. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 265 μαθητές.
 • Δήμος Αθηναίων 02/06/2023. Πραγματοποιήθηκε δράση στο 70οΔημοτικό σχολείο Αθηνών. Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος σε 227 μαθητές.

Τι είναι το πρόγραμμα «THE GREEN CITY»

Το Πρόγραμμα ΤΗΕ GREEN CITY είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης, που υλοποιούν η Περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ, και όλοι οι Δήμοι της Αττικής. Παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους, να ανακυκλώνουν υλικά που έχουν προηγουμένως διαχωρίσει και να επιβραβεύονται γι’αυτό, παραδίνοντας τα σε ένα από τα 60 κινητά «Πράσινα σημεία» που θα κινούνται κοντά στη γειτονιά τους, εκτελώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα δρομολογίων το οποίο θα είναι αναρτημένο στην ειδική mobile εφαρμογή και στην ιστοσελίδα www.thegreencity.gr.

Ειδικά για τις δράσεις που απευθύνονται στα σχολεία, οι μαθητές και μαθήτριες έχουν την ευκαιρία μέσα από διαδραστικές ερωτοαπαντήσεις, να ενημερωθούν για την ανακύκλωση και τη σημαντικότητα της. Ακόμη, γίνεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από το εξειδικευμένο προσωπικό της Περιφέρειας για το Πρόγραμμα Επιβράβευσης της Περιφέρειας Αττικής τονίζοντας τα οφέλη αλλά και τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν τα διαχωρισμένα υλικά 8 κατηγοριών (Χαρτί/Χαρτόνι, Πλαστικά, Μεταλλικά Αντικείμενα, Αλουμίνιο, Γυαλί, Ηλεκτρονικός/Ηλεκτρικός Εξοπλισμός, Βρώσιμα Έλαια & Λίπη, καθώς και Ρούχα/Υφάσματα).

Οι μαθητές μετά το τέλος της ενημέρωσης, προσκομίζουν τα ανακυκλώσιμα τους στο όχημα, τα οποία και ζυγίζονται και οι πόντοι που προκύπτουν, βάσει του τύπου και βάρους κάθε υλικού, πιστώνονται σε ένα λογαριασμό του Σχολείου και μπορούν να τους εξαργυρώσουν σε δωροεπιταγές, είτε μέσω του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ή μέσω του Διευθυντή του Σχολείου.

Τέλος, από το ειδικό κλιμάκιο τουGREEN CITYπροσφέρεται έντυπο υλικό με παιχνίδι ανακύκλωσης, καθώς και υλικό με σκοπό να προωθηθεί και στους γονείς.