Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ενεργειακή Αναβάθμιση του ΤΕΕ, του Γυμνασίου Πύλης και του δημοτικού Αγιάς

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ενεργειακή Αναβάθμιση του ΤΕΕ, του Γυμνασίου Πύλης και του δημοτικού Αγιάς
Τετάρτη, 21/12/2022 - 11:18

Τα έργα της Ενεργειακής Αναβάθμισης χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτίριο του ΤΕΕ στη Λάρισα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ξεκινά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) στη Λάρισα. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου προϋπολογισμού ένταξης 2.458.227 ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Κύριος του έργου είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και δικαιούχος - φορέας υλοποίησης η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει οι δύο φορείς.

«Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκο Παπαγεωργίου, τη διοίκηση του ΤΕΕ, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και τις τεχνικές μας υπηρεσίες ενώνουμε δυνάμεις και αναβαθμίζουμε ενεργειακά ένα εμβληματικό κτίριο της Λάρισας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. « Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό αναβαθμίζουμε ενεργειακά 83 δημόσια κτίρια στην Θεσσαλία, με χρηματοδότηση 69,7 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Πρόκειται για ένα βραβευμένο πρόγραμμα που έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου τόνισε ότι: «Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό γιατί χωρίς τη δική του συμβολή δεν θα υπογράφαμε τη σύμβαση του συγκεκριμένου έργου. Ευχαριστώ τις Υπηρεσίες και τους συναρμόδιους φορείς που συνέβαλλαν στην υλοποίηση του έργου. Συγχαίρω τον Περιφερειάρχη για όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και τον αγώνα που δίνει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε και της ενεργειακής φτώχειας συμβάλλοντας μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων».

Παρεμβάσεις

Το υφιστάμενο κτίριο Ενεργειακής Κατηγορίας Ε, αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Α, με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του ΤΕΕ στη Λάρισα περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

  • Εξωτερική θερμομόνωση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου.
  • Θερμομόνωση εκτεθειμένων οροφών από την εσωτερική πλευρά.
  • Θερμομόνωση δωμάτων - στεγών.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής θερμικής απόδοσης.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης-κλιματισμού.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση συστήματος φωτισμού.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση ανελκυστήρων.

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Γυμνάσιο Πύλης με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Γυμνάσιο Πύλης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου συνολικού προϋπολογισμού 1.010.000 ευρώ. Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Πύλης.

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Πύλης Κώστα Μαράβα και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους και αναβαθμίζουμε ενεργειακά τις κτιριακές υποδομές του Γυμνασίου Πύλης, αποδίδοντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ένα λειτουργικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Το βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλάζει το ενεργειακό αποτύπωμα σε περισσότερα από 83 σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια που αποκτούν σύγχρονες, λειτουργικές και φιλικές για τους χρήστες και το περιβάλλον υποδομές» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Το κτίριο Ενεργειακής Κατηγορίας Η αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Β+ με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει:

  • Προσθήκη θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου.
  • Αντικατάσταση υφιστάμενων κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα, νέας τεχνολογίας.
  • Θερμομόνωση του δώματος κάτωθεν της κεραμοσκεπής.
  • Αντικατάσταση συστήματος Κεντρικής Θέρμανσης με σύστημα Φυσικού Αερίου.
  • Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα υψηλής απόδοσης .
  • Αντικατάσταση αντλιών θερμότητας με νέες, νέας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης.
  • Εγκατάσταση συστημάτων Αερισμού & Εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας.

Ενεργειακή αναβάθμιση στο 2ο Δημοτικό σχολείο Αγιάς με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτίριο του 2ου Δημοτικού σχολείου Αγιάς με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 350.000 ευρώ. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Αγιάς.

«Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, το κτίριο του 2ου Δημοτικού σχολείου εκσυγχρονίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής, μειώνει το ενεργειακό του αποτύπωμα και αποκτά πιο λειτουργικούς και φιλικούς χώρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Είναι ένα διαγενεακό έργο, που αφήνει πίσω του μέλλον. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια παντού στη Θεσσαλία, προλαμβάνει τις επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον και αποδίδει πολλαπλάσια οφέλη σε εποχή ενεργειακής κρίσης» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας

Το υφιστάμενο σχολικό κτίριο Ενεργειακής Κατηγορίας Ε, αναβαθμίζεται σε Κατηγορία Β+ με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις: τοποθέτηση θερμομόνωσης κάτω από τη στέγη με επίστρωση θερμομονωτικών πλακών εξηλασμένης πολυστερίνης, τοποθέτηση συστήματος θερμομόνωσης περιμετρικά του κτιρίου με πλάκες πετροβάμβακα, αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα μεταλλικά με διπλό υαλοπίνακα, εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης με λέβητα φυσικού αερίου συμπύκνωσης καυσαερίων, αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου LED, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS).