COP27: Κρίσιμη στιγμή για πρόοδο και αποφάσεις

COP27: Κρίσιμη στιγμή για πρόοδο και αποφάσεις
Πέμπτη, 10/11/2022 - 12:25

Η πρόοδος των συζητήσεων στην COP27 είναι σημαντική για την αποτροπή κλιματικής καταστροφής, προειδοποιεί το WWF, με αφορμή τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο.

  • Το WWF προτρέπει τους παγκόσμιους ηγέτες να στραφούν επειγόντως από τη φιλοδοξία στη δράση, καθώς τα περιθώρια για την επίτευξη του στόχου για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C εξαντλούνται.
  • Μετά από ένα ακόμα έτος με κλιματικές καταστροφές σε ολόκληρο τον κόσμο, το WWF καλεί για ενίσχυση της χρηματοδότησης για την προσαρμογή, τις απώλειες και τις ζημιές.
  • Το WWF υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να προωθηθούν λύσεις που βασίζονται στη φύση, με το βλέμμα στραμμένο στις προετοιμασίες της κρίσιμης COP15 για τη βιοποικιλότητα τον Δεκέμβριο.
  • Το WWF καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να διασφαλίσουν ότι η κοινωνία των πολιτών είναι ελεύθερη να συμμετέχει πλήρως σε όλες τις διαδικασίες και συνεδριάσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της COP27.

Το WWF, με αφορμή την 27η Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) που εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ζητά μια σαφή και αποφασιστική στροφή από τις αφηρημένες υποσχέσεις προς μία πραγματικά φιλόδοξη δράση. Ο οργανισμός προειδοποιεί τους παγκόσμιους ηγέτες ότι αυτή τη στιγμή, η κλιματική κρίση κινείται ταχύτερα από τις δράσεις μας για την αναχαίτισή της, ενώ άνθρωποι και περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές συνέπειες της αδράνειας μας.

ΟManuel Pulgar-Vidal, επικεφαλής του διεθνούς WWF σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας και πρόεδρος της COP20,δήλωσε:“Ο χρόνος δεν ήταν ποτέ πραγματικά με το μέρος μας, και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Η έκταση της κλιματικής κατάρρευσης είναι ήδη εμφανής σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία καταστρέφει ζωές και επιταχύνει περαιτέρω την απώλεια της βιοποικιλότητας. Είμαστε ήδη πολύ μακριά από την επίτευξη του στόχου περιορισμού της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C και ο χρόνος που έχουμε προκειμένου να πάρουμε μεταρρυθμιστικά μέτρα για να αποφύγουμε τις πιο τρομακτικές και μη αναστρέψιμες ζημιές στις κοινωνίες και τα οικοσυστήματα, εξαντλείται γρήγορα.

Όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και την παροχή στήριξης σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, παραμένει ακόμα ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της δράσης που χρειάζεται να αναληφθεί, των δεσμεύσεων των χωρών και του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Παράλληλα ενώ αυξάνεται η ζήτηση για οικονομική υποστήριξη που θα επιτρέψει στις χώρες να προσαρμοστούν στις κλιματικές καταστροφές, η χρηματοδότηση παραμένει ανεπαρκής.

Δεν έχουμε άλλο χρόνο για επιπλέον καθυστερήσεις και δικαιολογίες. Οι χώρες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, να ενισχύσουν τη φιλοδοξία και την κλιματική δράση, ώστε να καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την κλιματική κρίση που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Ο χρόνος που χάνουμε καθυστερώντας, λειτουργεί εις βάρος των ευάλωτων ομάδων και πληθυσμών. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη στιγμή για να οδηγήσουμε τον κόσμο σε ένα καθαρό, βιώσιμο μέλλον. Κάθε στιγμή που περνάει πλέον έχει σημασία”.

Μετά από ένα έτος με πρωτοφανείς πλημμύρες στο Πακιστάν που άφησαν το ένα τρίτο της χώρας κάτω από το νερό, καταστροφές από καύσωνες, ξηρασίες, πυρκαγιές και εντεινόμενες τροπικές καταιγίδες σε διάφορα μέρη του κόσμου, το WWF καλεί τα συμμετέχοντα μέρη να εξασφαλίσουν καινοτόμες συμφωνίες για την προσαρμογή και τη χρηματοδότηση απωλειών και ζημιών. Την στιγμή που οι καταστροφές αφήνουν τις ευάλωτες χώρες και κοινότητες σε ανάγκη για άμεση υποστήριξη, είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να ενωθεί για να τις βοηθήσει να προσαρμοστούν, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και να αντιμετωπίσουν το άδικο κόστος της κλιματικής κρίσης που επωμίζονται.

Το WWF υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό στη φετινή COP, που λαμβάνει χώρα στην αφρικανική ήπειρο,να υποστηριχθούν οι λαοί της ήδη ταλαιπωρημένης από την κλιματική αλλαγή Αφρικής. Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 4% των εκπομπών, η Αφρική είναι δυσανάλογα ευάλωτη στις κλιματικές επιπτώσεις, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θερμαίνεται 1,5 φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει επειγόντως να εκπληρώσουν και να ενισχύσουν τις οικονομικές και τεχνολογικές δεσμεύσεις τους, καθώς και την ανάπτυξη ικανοτήτων (capacity building) προς την Αφρική, προκειμένου η ήπειρος να καταστεί κλιματικά ανθεκτική έως το 2030.

Το WWF ζητά επίσης να ενισχυθεί ουσιαστικά ο ρόλος της φύσης στις φετινές συζητήσεις.Η κλιματική κρίση οδηγεί σε καταστροφή της φύσης και η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων τροφοδοτεί με τη σειρά της την κλιματική κρίση. Το WWF παροτρύνει τους ηγέτες να ενσωματώσουν στις κλιματικές δράσεις λύσεις που βασίζονται στη φύση, ενόψει και της συνόδου κορυφής για τη βιοποικιλότητα COP15 του Δεκεμβρίου στο Μόντρεαλ - την τελευταία ευκαιρία που έχει η ανθρωπότητα να αποκαταστήσει τη διαλυμένη σχέση της με την φύση.

Για να πετύχουμε ισχυρά αποτελέσματα στην COP27, το WWF καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να διασφαλίσουν ότι οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών θα είναι σε θέση να συμμετέχουν πλήρως στη Διάσκεψη. Όλες οι συζητήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και να επωφελούνται από τη γνώση που έχει αναπτυχθεί στις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και στους αυτόχθονες πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Καθώς η σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, το WWF καλεί τις χώρες να ενωθούν για να επιτύχουν ισχυρά αποτελέσματα που θα δώσουν λύσεις για ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον. Χωρίς ταχείς μετασχηματισμούς στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, των μεταφορών και της χρήσης γης και χωρίς την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι γεωπολιτικές εντάσεις μόνο θα επιδεινώνονται.