Αυτοψία στις εργασίες καθαρισμού του Υμηττού από τον Δήμαρχο Βύρωνα

Αυτοψία στις εργασίες καθαρισμού του Υμηττού από τον Δήμαρχο Βύρωνα
Eurokinissi
Τρίτη, 05/07/2022 - 17:29

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα αυτοψία, σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, στις εργασίες καθαρισμού που πραγματοποιούνται στον Υμηττό για την αποκατάσταση των δασικών δρόμων στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας του βουνού.

Η επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την πρώτη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας “4”, είχε ως στόχο να εξετάσει την πρόοδο των εργασιών, που εξελίσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό.

Ήδη έχουν καθαριστεί δασικές εκτάσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές όπως: η οδός Κλεισούρας, η Παύλου Μελά, το Άλσος Γρανικού, το πάρκο ΕΥΔΑΠ, ο λόφος Αράπη, ο λόφος Σταυρού κα). Επίσης έχει συντηρηθεί ένα μεγάλο ποσοστό των δασικών δρόμων που υπάρχουν στον Υμηττό.

Το πρόγραμμα καθαρισμού της βιομάζας, της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και της αποκατάστασης και συντήρησης των δασικών δρόμων, συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 € αφορά ολόκληρο τον Υμηττό και ξεκίνησε από τον Βύρωνα, ενώ πραγματοποιείται έπειτα από ενέργειες και παρεμβάσεις του Δήμου Βύρωνα, της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπυρόσβεσης του Κέντρου Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα, αλλά και του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Την υλοποίηση του προγράμματος έχουν αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής του Βύρωνα για ενίσχυση των δράσεων Πολιτικής Προστασίας είναι δεδομένη, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αύξησης των δαπανών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και συνεχείς παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την προστασία του Δάσους του Υμηττού.