WWF: Σημαντική νίκη κατά των πυρηνικών και του ορυκτού αερίου

WWF: Σημαντική νίκη κατά των πυρηνικών και του ορυκτού αερίου
Παρασκευή, 17/06/2022 - 14:29

Με συντριπτική πλειοψηφία οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν το πράσινο ξέπλυμα του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην κρίσιμη ψηφοφορία επιτροπών

Οι ευρωβουλευτές στις επιτροπές Περιβάλλοντος και Οικονομικών Υποθέσεων απέρριψαν την Τρίτη 14/06 την ένταξη του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων δραστηριοτήτων σύμφωνα με τον κανονισμό της Ταξινόμηση της ΕΕ - τον «πράσινο» οδηγό επενδύσεων της ΕΕ.

Με απόλυτη πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές πέρασαν τον πρώτο δύσκολο σκόπελο στον αγώνα για να σταματήσει η προσπάθεια πράσινου ξεπλύματος επενδύσεων που έχουν μεγάλη περιβαλλοντική επίπτωση: καταψήφισαν έναν κατάλογο που θα έδινε μια «πράσινη» ετικέτα στο ορυκτό αέριο και την πυρηνική ενέργεια παρά τις βλαβερές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

«Χαιρετίζουμε τους ευρωβουλευτές των επιτροπών που επέλεξαν τον σωστό δρόμο για την προστασία της αξιοπιστίας του κανονισμού Ταξινόμησης της ΕΕ! Δεν υπάρχει τίποτα βιώσιμο για τα ορυκτά καύσιμα και τα πυρηνικά απόβλητα και πολλοί επενδυτές και τράπεζες δεν θέλουν να χαρακτηρίζονται ως «πράσινα». Τώρα η ολομέλεια πρέπει να ακολουθήσει τις δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων της και να απορρίψει αυτό που διαφορετικά θα ήταν ένα τεράστιο και δαπανηρό κλιματικό λάθος: διοχέτευση δισεκατομμυρίων σε βρώμικα έργα, αντί να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Sebastien Godinot, Senior Economist στο WWF European Policy Office.

Η ένταξη του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινες μορφές ενέργειας στην Ταξινομία της ΕΕ θα μπορούσε να αφαιρέσει δισεκατομμύρια ευρώ από επενδύσεις από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινες τεχνολογίες. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση των τιμών της ενέργειας που έχει προκληθεί, η κατάταξη του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως βιώσιμων μορφών ενέργειας θα ήταν ακόμη πιο αντιπαραγωγική. Το ορυκτό αέριο έχει γίνει πηγή ενεργειακής ανασφάλειας και γεωπολιτικού κινδύνου στην Ευρώπη, και η πυρηνική ενέργεια είναι ακριβή, αργή στην κατασκευή και δημιουργεί απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας τα οποία ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε.

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και ειδικότερα στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

“Οι ευρωβουλευτές, ειδικά της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαραίτητο να απορρίψουν κάθε προσπάθεια αμαύρωσης με περιβαλλοντικά άσχετη επιχειρηματολογία μιας απόφασης που πρέπει να βασίζεται σε στιβαρή επιστημονική θεμελίωση για το ποια σχέδια και δραστηριότητες είναι πραγματικά πράσινες. Ειδικά μετά την ψήφιση του εθνικού κλιματικού νόμου, θα είναι αδιανόητη μια ψήφος προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση”.

Η τελική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Εάν οι ευρωβουλευτές αποτύχουν να απορρίψουν την «πράσινη» ετικέτα στο ορυκτό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, θα περάσει στο δίκαιο της ΕΕ.