Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ: Κάνοντας πράξη την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ: Κάνοντας πράξη την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
Unsplash
Τετάρτη, 25/05/2022 - 19:21

Η φετινή Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου σε υβριδική μορφή και με θέμα «Κάνοντας πράξη την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η φετινή Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου σε υβριδική μορφή και με θέμα «Κάνοντας πράξη την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Στη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, οι Ευρωπαίοι θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε για να μεταβούμε σε μια οικολογική κυκλική οικονομία με μηδενική ρύπανση. Ενόψει της Πράσινης Εβδομάδας, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε:

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει τον κόσμο μας. Είναι απολύτως αναγκαίο να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τους Ουκρανούς και να τους βοηθήσουμε, αλλά ο πόλεμος αυτός μας έδειξε κι ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας απέναντι στις κρίσεις. Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας και η ρύπανση δεν εξαφανίζονται όταν ξεσπάει ένας πόλεμος. Η εξασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος δεν είναι μια πολυτέλεια που μπορεί να περιμένει καλύτερες ημέρες. Όλοι μαζί καλούμαστε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Χαίρομαι που στη διάρκεια της φετινής Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ, θα συζητήσω με τους πολίτες από όλη την Ευρώπη το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις δράσεις μας για το περιβάλλον».

Βιώσιμα υφάσματα και ρύπανση

Στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στις 30-31 Μαΐου. Θα ξεκινήσουν στις 30 Μαΐου με ένα διάλογο πολιτών, στο πλαίσιο του οποίου ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσους θα συναντήσει νέους και νέες από όλες τις χώρες της ΕΕ για να συζητήσουν διάφορα θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, όπως η προστασία της φύσης, τα βιώσιμα υφάσματα και η ρύπανση.

Στη συζήτηση υψηλού επιπέδου, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα μιλήσει στους συμμετέχοντες σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί ο περιβαλλοντικός προσανατολισμός της ΕΕ, ακόμη και σε περιόδους κρίσης.

Στις 31 Μαΐου, η υβριδική διάσκεψη συνεχίζεται με τρεις συνεδρίες σχετικά με την τυποποίηση των βιώσιμων και κυκλικών προϊόντων, την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και την ανάγκη καθορισμού στόχων αποκατάστασης της φύσης.

Στην καταληκτική συνεδρία, ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσους θα λάβει επίσης μέρος σε συζήτηση σχετικά με τη σημασία των κινήτρων και της λογοδοσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων βιωσιμότητας που έχουμε μπροστά μας.