Η ABB προμηθεύει πρωτοποριακό σύστημα ανορθωτή στην εταιρεία υδρογόνου PERIC

Η ABB προμηθεύει πρωτοποριακό σύστημα ανορθωτή στην εταιρεία υδρογόνου PERIC
Τρίτη, 26/09/2023 - 10:30
  • Η κινεζική εταιρεία υδρογόνου PERIC επιλέγει την ABB για την προμήθεια συστήματος ανορθωτή σε πιλοτική μονάδα πράσινου υδρογόνου στο Τέξας.
  • Ο υδρόψυκτος ανορθωτής ισχύος UNIREC H2 της ΑΒΒ βελτιστοποιεί την παραγωγή υδρογόνου με έξυπνο έλεγχο και χαμηλό κόστος συντήρησης.

Η ΑΒΒ επιλέχθηκε από τον την κινεζική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρολυτών, PERIC Hydrogen Technologies Co (PERIC), για να υποστηρίξει μια πιλοτική εγκατάσταση πράσινου υδρογόνου στο Τέξας των ΗΠΑ. Το χαρτοφυλάκιο αυτοματισμών και ψηφιακών λύσεων της ΑΒΒ συνεχίζει να υποστηρίζει τη βιομηχανία υδρογόνου παγκοσμίως, αναγνωρίζοντας πως αναφορικά με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, το υδρογόνο αποτελεί έναν απαραίτητο μοχλό καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας.

Η εγκατάσταση θα μετατρέπει ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές σε πράσινο υδρογόνο, το οποίο θα συνδυάζει με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) βιομηχανικής προέλευσης, για την παραγωγή καυσίμων με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Το έργο αυτό πραγματοποιείται έναν χρόνο μετά την υπογραφή συμφωνίας της ΑΒΒ με την PERIC για την υποστήριξη της κατασκευής εξαιρετικά αποδοτικών συστημάτων ηλεκτρολυτών που παράγουν υδρογόνο από τη διάσπαση μορίων νερού, με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Λύσεις της ABB για την υποστήριξη της παραγωγής υδρογόνου

Τον Αύγουστο του 2022, η ΑΒΒ ξεκίνησε την συνεργασία με την PERIC πάνω στο έργο, προκειμένου να παραδώσει στην πιλοτική εγκατάσταση πράσινου υδρογόνου τον προσαρμοσμένο ανορθωτή ισχύος UNIREC H2. Βασισμένος σε έναν δοκιμασμένο μετατροπέα πλήρους κύματος θιρίστορ και την τελευταία τεχνολογία συστημάτων αυτόματου ελέγχου της ΑΒΒ, με προηγμένες λειτουργίες ρύθμισης και προστασίας, ο UNIREC H2 έχει σχεδιαστεί για έργα με υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά στις επιδόσεις και τις χωρητικότητες.

Ο υδρόψυκτος ανορθωτής ισχύος έχει τη δυνατότητα να επιτυγχάνει ρεύματα ηλεκτρολύτη έως 36 kA και να παράγει τρεις φορές περισσότερη ισχύ από την αερόψυκτη έκδοση. "Έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν με την ABB και έχουμε εμπειρία στα προηγμένα συστήματα ελέγχου, διανομής ισχύος και διέγερσης. Έτσι, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να την αναβαθμίσουμε σε μια πραγματική σύμπραξη", δήλωσε ο κ. Lian XiaoFei της PERIC. "Σε αυτό το έργο, η ΑΒΒ όχι μόνο προσάρμοσε τον ανορθωτή σύμφωνα με τις απαιτήσεις μας, αλλά επίσης εναρμόνισε το σύστημα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας της περιοχής, αφού το συγκεκριμένο εργοστάσιο βρίσκεται στην έρημο του Τέξας".

Θέτουμε νέα πρότυπα, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο

Το εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου του Τέξας βρίσκεται στην έρημο, σε μια περιοχή με ιδιαίτερο περιβάλλον και υψηλές θερμοκρασίες. Ο ανορθωτής ισχύος UNIREC H2 της ABB είναι ειδικά κατασκευασμένος και έχει δοκιμαστεί σε ακραίες καιρικές συνθήκες μέσω ψηφιακών προσομοιώσεων που βασίζονται σε ιστορικά κλιματικά δεδομένα, ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας και η βελτιστοποιημένη παραγωγή.

Ένα πρόσθετο όφελος για τον τελικό χρήστη είναι ότι ο ανορθωτής σχεδιάστηκε για να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και να έχει χαμηλό κόστος συντήρησης, λόγω των συμπαγών χαρακτηριστικών του και του μειωμένου αριθμού εξαρτημάτων. Όπως συνέβη και στην περίπτωση της PERIC, ο UNIREC H2 μπορεί επίσης να παραδοθεί σε κοντέινερ με όλα τα εξαρτήματα ήδη ελεγμένα και προσυναρμολογημένα, αξιοποιώντας καλύτερα με αυτό τον τρόπο τον διαθέσιμο χώρο και μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για να τεθεί σε λειτουργία.

"Η λύση μας παρέχει μία έξοδο ρεύματος κατά πολύ μεγαλύτερη από την τυπική έξοδο ρεύματος που συνήθως έχουν τέτοια συστήματα, θεμελιώνοντας μία νέα βάση που σύντομα ευελπιστούμε να γίνει το νέο πρότυπο της ΑΒΒ σε παρόμοια συστήματα", δήλωσε ο Bernhard Loher, επικεφαλής του τμήματος Products & Technology for Excitation and Rectifiers της ABB Energy Industries. "Το έργο αυτό θα ενισχύσει τη θέση μας στη βιομηχανία υδρογόνου και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε κυρίαρχο ρόλο στην οικοδόμηση ενός πιο καθαρού και πιο ενεργειακά αποδοτικού κόσμου".

Η ΑΒΒ πραγματοποίησε τις δοκιμές εργοστασίου (FATs) για τον ανορθωτή, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του και να ενισχυθεί η συνολική απόδοση της εγκατάστασης. Ο ανορθωτής H2 της UNIREC βρίσκεται τώρα στο εργοτάξιο και η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023.