Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Θέμα ημερών η έναρξη του προγράμματος - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Θέμα ημερών η έναρξη του προγράμματος - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Παρασκευή, 24/06/2022 - 06:16

Ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τρέξει το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, δικαιούχοι του οποίου είναι φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, ΑμεΑ ή νέοι έως 29 ετών, με επιπλέον επιδότηση.

Για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό σε 8.000 ευρώ. Η απόσυρση του παλιού οχήματος επιβραβεύεται με 1.000 ευρώ, ενώ η αγορά του έξυπνου οικιακού φορτιστή με 500 ευρώ.

Οι πολίτες μπορούν να μπουν δοκιμαστικά στην πλατφόρμα https://kinoumeilektrika2.gov.gr/ilektrokinisi/login.zul με τους κωδικούς taxisnet. Αφού κάνουν επιβεβαίωση στοιχείων( Όνομα, Επώνυμο, Όνομα Πατέρα, ΑΦΜ)θα πρέπει να συμπληρώσουν πληροφορίες που είτε αφορούν το φυσικό πρόσωπο, είτε μια επιχείρηση. Αφού ολοκληρώσουν τη διαδικασία εμφανίζεται η Αρχική Σελίδα, όπου υπάρχει η επιλογή Υποβολή Νέας Αίτησης. Εκεί οι πολίτες θα κάνουν την αίτησή τους. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να καταθέσει μία αίτηση για ένα όχημα, ενώ κάθε επιχείρηση μπορεί να καταθέσει μέχρι δύο αιτήσεις χωρίς όριο στον αριθμό οχημάτων. Για να κατατεθεί η δεύτερη αίτηση, θα πρέπει η πρώτη να βρίσκεται σε τελικό στάδιο (δηλαδή είτε ολοκληρωμένη, είτε απορριφθείσα). Στην πρώτη καρτέλα πρέπει να μπουν τα στοιχεία για το όχημα που θα γίνει αίτηση. Στην δεύτερη καρτέλα της αίτησης, θα πρέπει να μπουν τα δικαιολογητικά.

Ερωτήσεις -Απαντήσεις

Είμαι κάτοχος άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου μαζί με δυο ακόμα φυσικά πρόσωπα και ποσοστά 20%, 50% και 30%. Η αίτηση υποβάλλεται ανά μεριδιούχο ή συνολικά; Η επιδότηση καταβάλλεται ανά μεριδιούχο ή συνολικά;

οποία και πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των συγκυριούχων και να επισυνάπτονται τα ατομικά δικαιολογητικά όλων των συγκυριούχων, όπως αυτά προβλέπονται στην λίστα δικαιολογητικών.

Για την περίπτωση της είσπραξης της αναλογούσας επιδότησης προτείνεται να επιλεγεί ένας εκ των συγκυριούχων, ο οποίος θα ορίζεται με την σχετική υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ) από τους υπολοίπους, και η καταβολή της να γίνει στον λογαριασμό του.Κάποιος που έχει ατομική επιχείρηση, μπορεί να κάνει δυο αιτήσεις κάνοντας χρήση του ίδιου ΑΦΜ, μία αίτηση ως εταιρία και μια αίτηση ως φυσικό πρόσωπο ;

Είναι σαφές ότι το κάθε ΑΦΜ δικαιούται να κάνει μια αίτηση είτε ως φυσικό πρόσωπο μόνο είτε ως εταιρία μόνο.

Έχω ΑΦΜ αλλά δεν υποβάλλω δήλωση Ε1. Μπορεί να υποβάλλω αίτηση για επιδότηση;

Σε περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμο ΑΦΜ αλλά ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης υπάρχει η δυνατότητα να επισυναφθεί το Ε1 του φορολογούμενου ο οποίος σας αναφέρει στην δική του δήλωση. Με τον τρόπο αυτό πιστοποιείται ότι δεν έχετε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Ποιες είναι ακριβώς οι ενέργειες που πρέπει να κάνω πηγαίνοντας σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων;

Για να είναι άρτια και να γίνει αποδεκτή η υποβολή της αίτησης καταβολής οικολογικού bonus μέσω του προγράμματος, θα πρέπει να ζητήσετε από την αντιπροσωπεία να σας παραδίδει μια επίσημη προσφορά, η οποία θα φέρει σφραγίδα και υπογραφή. Στην προσφορά θα πρέπει να αναγράφεται η Λιανική Τιμή Προ Φόρων της βασικής έκδοσης του μοντέλου, η αξία δηλαδή επί της οποίας θα υπολογιστεί το οικολογικό bonus που δικαιούστε. Εφόσον επιλέξετε επιπλέον εξοπλισμό πέραν του εργοστασιακού, θα πρέπει αυτός να αναγράφεται διακριτά ή και καθόλου στην προσφορά που παίρνετε από την αντιπροσωπεία. Παράδειγμα : Επιθυμείτε την αγορά οχήματος Χ το οποίο έχει ΛΤΠΦ 24.000€, επιλέγετε εξτρά εξοπλισμό αξίας 5.000€, σύνολο 29.000€, πλέον ΦΠΑ 6.960€ . Η προσφορά κα πρέπει να αναγράφει αναλυτικά και διακριτά τις παραπάνω αξίες, καθώς και η πλήρης ονομασία και σειρά του μοντέλου του οχήματος που επιλέγετε.Το οικολογικό bonus θα υπολογιστεί επί των 24.000€ .

Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την απόσυρση δικύκλου/τρικύκλου και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω;

Για την απόσυρση δικύκλου/τρικύκλου συνιστούμε να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένες εταιρίες που ασχολούνται με το αντικείμενο ή να κάνετε την διαδικασία μέσω ΚΕΠ.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

1. Αίτηση Απόσυρσης Οχήματος

2. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα

3. Άδεια κυκλοφορίας

4. Πινακίδα κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση απώλειας απαιτείται βεβαίωση από το Αστυνομικό Τμήμα για την δήλωση της απώλειας και παράβολο των 30€ από Δημόσιο Ταμείο

5. Εξοφλητική πράξη αν παρακρατείται η κυριότητα.

Απαιτείται να είναι εξοφλημένα τα τέλη κυκλοφορίας.