Κινούμαι Ηλεκτρικά: Εντός του μήνα θα τρέξει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος

Κινούμαι Ηλεκτρικά: Εντός του μήνα θα τρέξει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος
Πέμπτη, 02/06/2022 - 07:00

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», καθώς μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

Να σημειωθεί πως την περασμένη Τετάρτη τέθηκε σε ολιγοήμερη δοκιμαστική λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα https://kinoumeilektrika2.gov.gr. αναρτήθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου, το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό (αρχείο συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων, απαιτούμενα δικαιολογητικά, ποσοστά και ποσά επιδότησης ανά κατηγορία οχήματος, κ.α.).Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικά τα ερωτήματά τους στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , σχετικά με τη δράση και τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, και θα επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων, την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων, τρικύκλων και μικροαυτοκινήτων και την αγορά ή/και μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικών Ι.Χ. και ελαφρών επαγγελματικών αυτοκινήτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει:

Για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό σε 8.000 ευρώ.·

Η απόσυρση του παλιού οχήματος επιβραβεύεται με 1.000 ευρώ, ενώ η αγορά του έξυπνου οικιακού φορτιστή με 500 ευρώ.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα Άτομα με Αναπηρία, που δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ, για τις οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα, οι οποίες θα δικαιούνται 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, αλλά και για τους νέους έως 29 ετών οι οποίοι θα λαμβάνουν επιπλέον 1.000 ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα παραμένει στο 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι 800 ευρώ. Για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως και L7e προβλέπεται επιδότηση 40% με μέγιστο ποσό επιδότησης 3.000 ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά δίκυκλα L1e έως L4e παραμένει στο 20% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι 800 ευρώ. Ειδικά για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων του συνόλου της κατηγορίας L θα επιδοτείται προαιρετικά ως μέρος του βασικού εξοπλισμού του οχήματος η αγορά δεύτερης μπαταρίας με ποσό 300 ευρώ.

Για τις εταιρείες, προβλέπεται ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου 30% με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 8.000 ευρώ ανά όχημα. Οι εταιρείες θα μπορούν πλέον να επιδοτούνται και για την αγορά και εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, με τον όρο ότι αυτοί θα εξυπηρετούν αμιγώς τους σκοπούς της εταιρείας και δεν θα χρησιμοποιούνται για εμπορική εκμετάλλευση. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στις εταιρείες να αποσύρουν ίσο αριθμό οχημάτων με αυτόν που αντιστοιχεί στα οχήματα για τα οποία αιτούνται επιδότησης, με το ποσό ανά όχημα να είναι 1.000 ευρώ.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών. Συγκεκριμένα έγιναν πάνω από 18.000 αιτήσεις. Το 90% αφορούσαν σε δίκυκλα και ηλεκτρικά ποδήλατα και το 10% σε ΙΧ. Εκτιμάται, ότι ο πρώτος κύκλος κινητοποίησε κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 60 εκατ. ευρώ.