5 Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας: Συμφωνήθηκαν οι όροι για την κατασκευή καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων

5 Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας: Συμφωνήθηκαν οι όροι για την κατασκευή καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων
Τετάρτη, 01/06/2022 - 08:50
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Υπουργός Επενδύσεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ΑΕ Khalid Al-Falih, υπέγραψαν, το Πρωτόκολλο της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, με το οποίο και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα της πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία.

Το Πρωτόκολλο προσδιορίζει τα επόμενα βήματα στη συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στους κρίσιμους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της υγείας, της αγροτικής παραγωγής, της παιδείας, της έρευνας και καινοτομίας. Στις εργασίες της Επιτροπής έλαβαν μέρος υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των δύο χωρών από τα αντίστοιχα Υπουργεία Επενδύσεων, Τουρισμού, Ναυτιλίας, Παιδείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους, τόσο ο Υφυπουργός κ Φραγκογιάννης όσο και ο Σαουδάραβας Υπουργός Επενδύσεων Khalid Al-Falih δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, σε πολιτικό επίπεδο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η σχέση αυτή θα δώσει ώθηση και στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, όπου υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας. Οι δύο αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται στην κατεύθυνση της προώθησης και ολοκλήρωσης συμφωνιών επί συγκεκριμένων επιχειρηματικών έργων, με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο χώρες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, συμφωνήθηκαν, επί της αρχής, οι προκαταρκτικοί όροι (Heads of Terms) Ελληνο-Σαουδαραβικής συμφωνίας για την κατασκευή υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο East to Med data Corridor (έργο EMC).

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Του έργου ηγούνται από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, το MENA HUB – το οποίο ανήκει στον σαουδαραβικό ψηφιακό φορέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών STC - και από την ελληνική πλευρά η εταιρία Telecommunication Telephony Satellite Applications S.A. (TTSA), με μετόχους επίσης τη ΔΕΗ και την Κυπριακή εταιρία τηλεπικοινωνιών CyTA.

Τους βασικούς όρους της συμφωνίας (Heads of Terms) μονόγραψαν, παρουσία του Υφυπουργού κ Φραγκογιάννη και του Υπουργού κ Al-Falih, ο Διευθύνων Σύμβουλος του MENA HUB, Fahad Alhajeri, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CyTA, Ανδρέας Νεοκλέους, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του TTSA, Αλέξανδρος Σίνκα.