Η Ρωσία δηλώνει ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμος να εμβαθύνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου εάν χρειαστεί

Η Ρωσία δηλώνει ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμος να εμβαθύνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου εάν χρειαστεί
Τετάρτη, 06/12/2023 - 10:40

Η ομάδα ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα και να εμβαθύνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του 2024 για να αποφύγει τη μεταβλητότητα και την κερδοσκοπία στην αγορά, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

Οι δηλώσεις Νόβακ έρχονται λίγες ώρες πριν το ταξίδι του Ρώσου Προέδρου σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, στις 6 Δεκεμβρίου.

«Οι έγκαιρες ενέργειες του ΟΠΕΚ+, χάρη στις οποίες περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως θα κρατηθούν εκτός αγοράς το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, θα επιτρέψουν να περάσει ανώδυνα η περίοδος χαμηλής ζήτησης το πρώτο τρίμηνο του 2024», δήλωσε ο Νόβακ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι εάν οι τρέχουσες ενέργειες δεν είναι αρκετές, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμες να αναλάβουν πρόσθετες δράσεις για την εξάλειψη της κερδοσκοπίας και της αστάθειας», πρόσθεσε ο Νόβακ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε περικοπές 2,2 εκατομμυρίων bpd για το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά αυτές περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία να παρατείνει την εθελοντική της περικοπή, τη Ρωσία να εμβαθύνει τις περικοπές των εξαγωγών αργού και καυσίμων κατά 200.000 bpd και πολλά άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ να ανακοινώσουν εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Συνολικά, οι ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση ήταν υποτονικές και δεν κατάφεραν να πείσουν την αγορά ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν είχε διαφωνίες σχετικά με τις περικοπές και τις ποσοστώσεις που οδήγησαν στη συνάντηση, όπως έγινε φανερό από την έλλειψη περικοπής σε επίπεδο ομάδας.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για την προσφορά, η οποία δεν έπεισε την αγορά, θα εξαλείψει πιθανότατα το αναμενόμενο έλλειμμα στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά αφήνει αναπάντητο το ερώτημα «τι θα γίνει στη συνέχεια», λένε οι αναλυτές.

Τα σχόλια του Νόβακ την Τρίτη ακολουθούν τις παρατηρήσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg τη Δευτέρα ότι οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να επεκταθούν και μετά τον Μάρτιο του 2024, εάν το απαιτήσει η αγορά, επικρίνοντας τους σχολιαστές ότι δεν κατανοούν τη συμφωνία για την παραγωγή.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας εκτίμησε ότι αυτό θα αλλάξει μόλις «ο κόσμος δει την πραγματικότητα της συμφωνίας».

«Πιστεύω ειλικρινά ότι τα 2,2 εκατομμύρια θα ξεπεράσουν τη συνήθη συσσώρευση αποθεμάτων που συνήθως συμβαίνει το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στο Bloomberg.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται εν μέρη και η επίσκεψη, μια από τις σπάνιες του Βλαντιμίρ Πούτιν στο εξωτερικό, σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί εδώ ότι την επόμενη μέρα ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι στη Μόσχα.

Ενώ κύριο θέμα των συζητήσεων με τα αραβικά κράτη θα είναι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με το Κρεμλίνο θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν την αγορά πετρελαίου.

Πούτιν και μπιν Σαλμάν έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους από το 2016 όταν και πρωτοστάτησαν στις διαβουλεύσεις για την δημιουργία του ΟΠΕΚ+, μια διευρυμένη μορφή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.