Το Ιράκ δεν είναι πρόθυμο να συνεχίσει τις εξαγωγές αργού από το Κουρδιστάν προς την Τουρκία

Το Ιράκ δεν είναι πρόθυμο να συνεχίσει τις εξαγωγές αργού από το Κουρδιστάν προς την Τουρκία
Τετάρτη, 09/08/2023 - 08:10

Μια από τις πιο περίπλοκες καταστάσεις στην ενεργειακή αγορά εδρεύει στο Ιρακινό Κουρδιστάν αν και οι σχέσεις της Ιρακινής κυβέρνησης με έδρα τη Βαγδάτη και της κυβέρνησης στα βόρεια της χώρας της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν με έδρα το Ερμπίλ, είναι εξαιρετική. Εκτός κι αν εμπλακούν οι εξαγωγές πετρελαίου από τις κουρδικές περιοχές προς την Τουρκία.

Έτσι στις 25 Μαρτίου, το Ιράκ ανέστειλε τη ροή του πετρελαίου από τις κουρδικές περιοχές της χώρας προς την Τουρκία, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί λύση καθώς πρέπει να γίνουν βήματα προς κάποια κατεύθυνση.

Ένα τέτοιο βήμα αποκαλύπτει σαφώς ότι η Ιρακινή κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από το Ιράν - δεν θέλει η κουρδική περιοχή του Ιράκ να έχει πραγματική αυτονομία. Η διακοπή της δυνατότητας της ημιαυτόνομης Κουρδικής περιοχής να παράγει τα δικά της σημαντικά έσοδα μέσω της πώλησης πετρελαίου ανεξάρτητα από την Βαγδάτη είναι απλώς μέρος των προσπαθειών να αρνηθεί στην περιοχή αυτή την ανεξαρτησία.

Αν διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η Βαγδάτη και η Τεχεράνη - και η Ρωσία με την Κίνα επίσης - πιστεύουν ότι η περιοχή του Κουρδιστάν μπορεί να επανέλθει στο υπόλοιπο Ιράκ με όλες τις ουσιαστικές προθέσεις και σκοπούς. Η κίνηση προς αυτή την επανένταξη επιταχύνθηκε από τη Βαγδάτη και η Τεχεράνη ενέτεινε δραματικά τις προσπάθειές της για να το επιτύχει αυτό μετά την ψηφοφορία του 2017 για την ανεξαρτησία στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν έγινε μόνο χάρη στην πίεση των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον είχε διαβεβαιώσει κατ' ιδίαν τους Κούρδους του Ιράκ το 2014 ότι σε αντάλλαγμα για την ανάληψη του κύριου μαχητικού ρόλου από τις ένοπλες δυνάμεις Πεσμεργκά τους κατά του ανερχόμενου ISIS, θα τους δινόταν τελικά η δική τους ανεξάρτητη χώρα. Παρόλο που η ανεξαρτησία του 2017 δεν έδωσε αυτόματα στο Ιρακινό Κουρδιστάν την ανεξαρτησία του από τη Βαγδάτη, θεωρήθηκε από τις ΗΠΑ ως τεστ για το πώς θα γινόταν δεκτό ένα τέτοιο ανεξάρτητο Κουρδιστάν στην περιοχή.

Όπως αποδείχθηκε, η ψήφος του 92,73% στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 υπέρ της κουρδικής ανεξαρτησίας πήγε εξαιρετικά άσχημα με το υπόλοιπο Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και την Τουρκία. Ο βασικός λόγος γι' αυτό ήταν ότι καθεμία από αυτές τις χώρες είχαν οι ίδιες σημαντικούς κουρδικούς πληθυσμούς - το Ιράν 9%, η Συρία 10% και η Τουρκία 18%, με την σκέψη να είναι ότι αν οι Κούρδοι του Ιράκ κέρδιζαν με επιτυχία την ανεξαρτησία τους από το Ιράκ, τότε οι δικοί τους κουρδικοί πληθυσμοί θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο.

Κατά συνέπεια, την ψηφοφορία του 2017 για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν ακολούθησε αμέσως η εισβολή στοιχείων του ιρανικού στρατού στο Ιρακινό Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών. Επιπλέον, πολύ υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από τον κλάδο Quds του Ιράν, του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, και από την υπηρεσία πληροφοριών Vezarat-e Ettela'at Jomhuri-ye Eslami-ye Iran, κατέστησαν σαφές σε αρκετούς από τους κορυφαίους πολιτικούς του Ιρακινού Κουρδιστάν ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον τους να συνεχίσουν να πιέζουν για ανεξαρτησία από το Ιράκ.

Ταυτόχρονα, ο υποστράτηγος Γιαχία Ραχίμ Σαφάβι, κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε αποκλεισμό των χερσαίων συνόρων του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε όπως και τώρα, απείλησε επίσης να εισβάλει στην ιρακινή κουρδική περιοχή. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να διακόψει τον αγωγό εξαγωγής πετρελαίου από το Ιράκ προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν. Σε εκείνο το σημείο, η περιοχή παρήγαγε κατά μέσο όρο περίπου 500.000-600.000 bpd εξαγωγές πετρελαίου, που αποτελούσαν μακράν τον κύριο πυλώνα της οικονομίας του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Τότε ήταν που παρενέβη η Ρωσία, η οποία ανέλαβε τον ουσιαστικό έλεγχο όλου του πετρελαϊκού τομέα του ιρακινού Κουρδιστάν μέσω τριών βασικών μέσων. Πρώτον, παρείχε στην ημιαυτόνομη Κουρδική κυβέρνηση χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ μέσω προθεσμιακών πωλήσεων πετρελαίου πληρωτέων τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Δεύτερον, απέκτησε το 80% των εργατικών συμφερόντων σε πέντε δυνητικά μεγάλα πετρελαϊκά τεμάχια στην περιοχή.

Και τρίτον, δημιούργησε το 60% της κυριότητας του ζωτικής σημασίας πετρελαιαγωγού της Κουρδικής κυβέρνησης προς το Τσεϊχάν της Τουρκίας με τη δέσμευση να επενδύσει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την αύξηση της δυναμικότητάς του σε ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Πέρα από τις συγκεκριμένες ευκαιρίες έρευνας και ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ρωσία είδε μια ευκαιρία να αξιοποιήσει τη νεοαποκτηθείσα επιρροή της στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στο υπόλοιπο Ιράκ. Δραστηριοποιούμενη ήδη σε πολλά πετρελαϊκά πεδία στο Ιράκ, ήθελε να επεκτείνει την παρουσία της αυτή, μεταξύ άλλων και σε αυτά με σημαντικούς πόρους φυσικού αερίου.

Η Ρωσία ήθελε επίσης να στηρίξει την ήδη εκτεταμένη επιρροή στο Ιράκ ενός από τους βασικούς συμμάχους της στην περιοχή, του Ιράν. Η κύρια μέθοδος που χρησιμοποίησε ως μοχλό πίεσης ήταν η συμφωνία «πετρέλαιο έναντι εκταμίευσης του προϋπολογισμού» που έγινε μεταξύ της Κουρδικής ηγεσίας και της Ιρακινής κυβέρνησης το 2014. Με την εγκατάστασή της πρώτα στην καρδιά του ιρακινού Κουρδιστάν και στη συνέχεια στον βασικό ρόλο του διαπραγματευτή στη συμφωνία «πετρέλαιο έναντι εκταμίευσης του προϋπολογισμού» με την Βαγδάτη, η Ρωσία μπορούσε να διασφαλίσει ότι το Ερμπίλ θα ήταν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχό της και ότι η κυβέρνηση στη Βαγδάτη θα υποχωρούσε κάποια στιγμή. Στα τέλη του 2020/αρχές του 2021, η Κίνα μπήκε στο Ιράκ για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την ίδια στρατηγική στη Βαγδάτη που είχε χρησιμοποιήσει η Ρωσία το 2017 με τους Κούρδους.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, η συμφωνία του 2014 για την εκταμίευση του πετρελαίου έναντι του προϋπολογισμού μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης είχε πάψει να λειτουργεί με ουσιαστικό τρόπο. Η κατάσταση δεν βοηθήθηκε από την έλλειψη νομικής σαφήνειας σχετικά με το αν το ημιαυτόνομο κουρδικό κράτος δικαιούται να πωλεί το πετρέλαιό του ανεξάρτητα από τη SOMO και τη Βαγδάτη.

Το σημείο καμπής της 25ης Μαρτίου για την παύση όλων των ανεξάρτητων εξαγωγών πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν ήταν η απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) ότι η Τουρκία επιτρέπεται νομικά να αγοράζει πετρέλαιο μόνο μέσω της SOMO. Κατά συνέπεια, η κουρδική παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε από περίπου 450.000 bpd σε περίπου 20.000 bpd το πολύ σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της SOMO.

Το ICC έκρινε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην Βαγδάτη περίπου 1,47 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ως αποζημίωση επειδή διευκόλυνε τις εξαγωγές ιρακινού κουρδικού πετρελαίου μεταξύ 2014 και 2018 χωρίς την άδεια της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Παρόλο που η Τουρκία ανέμενε ότι η αποζημίωση θα ήταν πολύ υψηλότερη, εντούτοις έστειλε έναν κατάλογο όρων στη Βαγδάτη που έπρεπε να τηρηθούν πριν εξετάσει το ενδεχόμενο να επαναλάβει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν. Πρόκειται για έναν πολύ μακρύ κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση των αποζημιώσεων, εγγυημένες εκπτώσεις στις αγορές πετρελαίου, απόσυρση μιας δεύτερης αγωγής από τη Βαγδάτη που εκκρεμεί ακόμη στο ICC και εγγυημένες πληρωμές για τη συντήρηση του αγωγού Τσεϊχάν.

Σύμφωνα με πηγή της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα, η Βαγδάτη δεν ενδιαφέρεται καθόλου να συμφωνήσει με οποιονδήποτε από τους όρους της Τουρκίας. Επίσης, δεν έχει κανένα συμφέρον να συνεχίσει το Ιρακινό Κουρδιστάν τις ανεξάρτητες πωλήσεις πετρελαίου.

«Από τη μία πλευρά, οι ανεξάρτητες πωλήσεις πετρελαίου θέτουν σε κίνδυνο τις ροές πετρελαίου που προορίζονται να σταλούν στη Βαγδάτη για να πουληθούν, οπότε δεν υπάρχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για την Ιρακινή Κυβέρνηση», είπε.

«Από την άλλη πλευρά, η Βαγδάτη δεν θέλει ούτε το πετρέλαιο, καθώς αν το [ιρακινό] Κουρδιστάν επαναλάμβανε την πλήρη παραγωγή θα το έβαζε [το Ιράκ] πάνω από την ποσόστωσή του στον ΟΠΕΚ+», πρόσθεσε.

«Καθώς η Βαγδάτη δεν βλέπει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο μέλλον του Ιράκ, θεωρεί ότι η καλύτερη λύση είναι να παραμείνουν σταματημένες οι ανεξάρτητες πωλήσεις πετρελαίου και οι Κούρδοι οικονομικά παραλυμένοι», κατέληξε. Η άποψη αυτή βρίσκει περαιτέρω απήχηση σε μια δήλωση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Αλ Σουντανί, ότι η Βαγδάτη έχει συντάξει έναν νέο νόμο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα ενοποιήσει τους κανονισμούς του κλάδου σε όλες τις επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Κουρδιστάν.