Ο ΟΠΕΚ εγκλωβίστηκε από τις επιπλέον περικοπές

Ο ΟΠΕΚ εγκλωβίστηκε από τις επιπλέον περικοπές
Δευτέρα, 03/07/2023 - 12:07

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται κάτω από τα 75 δολάρια για ένα βαρέλι μπρεντ, ο ΟΠΕΚ έχει πιθανότατα βρεθεί εγκλωβισμένος με τις επιπλέον περικοπές προσφοράς που ανέλαβε -κυρίως η Σαουδική Αραβία-, δήλωσε την Παρασκευή στο Bloomberg ένας διαχειριστής hedge fund.

«Θα ήταν πολύ επιζήμιο για τις τιμές να το αφαιρέσουμε αυτή τη στιγμή, δεδομένης της ευθραυστότητας του κλίματος», δήλωσε ο διαχειριστής hedge fund της Black Gold Investors LLC.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε εθελοντικά να μειώσει τους στόχους παραγωγής της κατά άλλο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για το μήνα Ιούλιο -αν και θα μπορούσε να παραταθεί. Οι τιμές του πετρελαίου αντέδρασαν με άλμα προς τα πάνω, αλλά οι επιπτώσεις δεν είχαν μεγάλη διάρκεια. Σήμερα, οι τιμές του αργού πετρελαίου είναι χαμηλότερες από ό,τι ήταν πριν από την ανακοινωθείσα μείωση, φέρνοντας τον ΟΠΕΚ σε δύσκολη θέση.

Ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπνντουλαζίζ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε για άλλη μια φορά τους εμπόρους με κερδοσκοπικά στοιχήματα κατά του πετρελαίου. Παρόμοιες απειλές είχε διατυπώσει και το 2020. «Θα σιγουρευτώ ότι όποιος τζογάρει σε αυτή την αγορά θα ουρλιάζει σαν την κόλαση», είχε πει τότε.

Πράγματι, οι περικοπές του ΟΠΕΚ που ανακοίνωσε τον Απρίλιο έβλαψαν τους short sellers όταν οι τιμές ανέβηκαν. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η προειδοποίηση εκ των προτέρων πιθανότατα μετρίασε την αντίδραση στη γενναιόδωρη μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ΟΠΕΚ -κυρίως η Σαουδική Αραβία- εργάζεται ενάντια σε απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.

Οι τιμές του μπρεντ βρίσκονται σήμερα λίγο κάτω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά οι πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποδηλώνουν ότι το δημοσιονομικό νεκρό σημείο της Σαουδικής Αραβίας για το αργό πετρέλαιο είναι πάνω από 80 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι πρόσθετες περικοπές της Σαουδικής Αραβίας τίθενται σε ισχύ τον Ιούλιο και οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν καθώς η προσφορά περιορίζεται. Άλλωστε, ο ΔΟΕ έχει προβλέψει ότι η προσφορά αργού πετρελαίου θα υπερβεί τη ζήτηση κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.