Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ έπεσε τον Ιανουάριο καθώς η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ έπεσε τον Ιανουάριο καθώς η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή
Παρασκευή, 03/02/2023 - 06:43

Ολόκληρος ο οργανισμός ΟΠΕΚ-13 είδε την παραγωγή αργού πετρελαίου να μειώνεται στα 29,12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Ιανουάριο κατά περίπου 60.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) λόγω των περικοπών από την κορυφαία παραγωγό Σαουδική Αραβία, οι οποίες ενδέχεται να ήταν πιο απότομες από την ποσόστωση του Βασιλείου, έδειξε έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg την Πέμπτη.

Ολόκληρος ο οργανισμός ΟΠΕΚ-13 είδε την παραγωγή αργού πετρελαίου να μειώνεται στα 29,12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από μικρή αύξηση μεταξύ ορισμένων άλλων μελών.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 100.000 bpd στα 10,38 εκατ. bpd, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg. Αυτό είναι περίπου 100.000 bpd χαμηλότερο από την ποσόστωση του Βασιλείου των 10,478 εκατομμυρίων bpd, η οποία καθορίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου και ισχύει από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023, ή έως ότου ο ΟΠΕΚ+ αποφασίσει διαφορετικά.

Παρόλα αυτά, ο ΟΠΕΚ και η ομάδα ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία και δώδεκα άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, αντλούν αργό πετρέλαιο σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον συλλογικό στόχο που έχει θέσει η συμμαχία ΟΠΕΚ+ από τον Νοέμβριο του 2022.

Σε μια εικονική συνεδρίαση την Τετάρτη, η ομάδα του ΟΠΕΚ+ άφησε αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής, σε μια κίνηση πολιτικής που αναμενόταν ευρέως από την αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση τους επόμενους μήνες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν τη συνεργασία του ΟΠΕΚ+ σε τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με διάφορες πηγές, με επίκεντρο τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών του πετρελαίου ενόψει της χτεσινής εικονικής συνεδρίασης του πάνελ του ΟΠΕΚ+. Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου έχει διατηρηθεί παρά τις νέες δυτικές κυρώσεις και τα ανώτατα όρια τιμών και τρεις εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι η συνεδρίαση της Τετάρτης είναι πιθανό να ολοκληρωθεί χωρίς αλλαγές στην πολιτική παραγωγής.

Δεδομένων των αβεβαιοτήτων σχετικά με την κινεζική ζήτηση και τη ρωσική προσφορά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ο ΟΠΕΚ+ αναμενόταν ευρέως να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, τα οποία μείωσαν την παραγωγή-στόχο κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο και μετά. Ωστόσο, η πραγματική μείωση εκτιμάται ότι ήταν περίπου 1 εκατ. bpd.